Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă ”Toți ochii pe Rafah”, sloganul care a devenit viral pe rețelele de socializare

Sloganul „Toți ochii pe Rafah” (”All eyes on Rafah”) a s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare în această săptămână, după ce o lovitură israeliană în acest oraș din sudul Fâșiei Gaza a dus la moartea a zeci de civili, provocat indignare internațională.

Săptămâna trecută o imagine care conține sloganul, și care pare că a fost generată de Inteligența Artificială, a fost distribuită de peste 38 de milioane de ori pe Instagram, potrivit publicației The New York Times. Iată ce trebuie să știm despre acest slogan.

Ce înseamnă ”Toți ochii pe Rafah”?

„Toți ochii pe Rafah” este un slogan care atrage atenția asupra situației din Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza, în apropiere de granița cu Egiptul. După începutul războiului din Gaza, Israelul a început să bombardeze orașul dinspre nord și apoi a început să avanseze către acesta, strămutând mii de palestinieni în acest proces. Până în februarie, peste un milion de palestinieni erau stabiliți în sudul Fâșiei Gaza.

Reprezentanții Israelului au anunțat ulterior că intenționează să lanseze o operațiune terestră la Rafah, susținând că patru brigăzi ale Hamas se ascund acolo. Anunțul privind o operațiune militară la Rafah a stârnit o reacție internațională, ținând cont de posibilitatea ca miile de civili palestinieni să fie prinși la mijloc.

Este posibil ca fraza să își aibă originea în comentariile făcute în februarie de Rik Peeperkorn, care conduce biroul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Gaza și Cisiordania. Peeperkorn a rostit fraza „Toți ochii sunt ațintiți asupra Rafah”, la o conferință de presă, în timp ce armata israeliană pregătea începutul operațiunii.

Comentariul a fost aproape imediat reprodus de grupurile pro-palestiniene și umanitare pentru a atrage atenția asupra situației palestinienilor din Gaza și din Rafah. Sloganul a fost auzit, de asemenea, la protestele pro-palestiniene care au cuprins universitățile occidentale la începutul acestei luni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut că a existat o „greșeală tragică” după ce o lovitură israeliană a ucis zeci de persoane în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE