Prețul energiei a scăzut la jumătate față de anul trecut, iar producția din surse regenerabile a contribuit consistent la această evoluție. Cu prețuri mai mici pe piață, Guvernul are în plan reducerea plafoanelor din facturile de energie. În schimb, legislația nu-i ajută pe cei care produc energie, așa-numiții prosumatori. Oamenii nu-și pot compensa facturile cu cantitatea produsă suplimentar și livrată în rețea. Diferit complet față de ce se întâmplă în Danemarca, care încurajează investițiile în energie verde.
Prosumatorii spun că legislația din domeniul energiei a fost modificată în detrimentul lor. Adică sumele care li se cuvin din propria producție de energie verde rămân blocate la furnizorii de electricitate, iar ei continuă să achite facturile curente, fără să fie compensate.
Cătălin Giolfan, prosumator: ”Până în decembrie 2022, sau hai să spunem ianuarie, toate facturile pe care le aveam și trebuia să le achit se scădeau din soldurile care le aveam eu. La momentul de față avem să luăm de la ei peste o mie de lei și ne-au venit facturi, ne-au venit facturi încontinuu. Nu mi se pare corect. Adică am să iau bani de la dumneavoastră și în continuare îmi vin facturi.”
Asociațiile furnizorilor de energie au o altă perspectivă. Compensarea se face, dar nu imediat, ci în perioada sezonului rece, când consumul este mai mare.
Ion Lungu, președinte Asociația Furnizorilor de Energie Electrică: ”Energia corespunzătoare acestor bani ar trebui să o păstreze până la 24 de luni. Dacă n-ai consumat-o, ți se dau banii. Eu, recunosc că nu am analizat în detaliu, dar așa spune legea și așa trebuie făcută – compensare.”
În schimb, Danemarca, stat în care energia din surse regenerabile are o pondere de peste 60% din producția totală, decontează lunar facturile prosumatorilor. Mai ales că și costurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice sunt ridicate, chiar și 20 de mii de euro.
Narcis George Matache, român din Danemarca: ”Sunt doua moduri, grupa doi și grupa trei se numesc. În grupa doi, ei calculează cât ai produs într-o oră, scad din acea oră cât ai consumat și după aceea surplusul este ceea ce au vândut ei mai departe. Sau mai este sistemul în care imediat, dacă de exemplu nu ești acasă și totul e închis, nu consumi nimic, toată energia produsă în acel moment e trimisă imediat.”
Prin acest sistem de decontare, prosumatorii sunt plătiți în fiecare lună. Practic, din valoarea facturată, aproximativ 1000 de euro este scutită de taxe. În România, cei care produc energie primesc o reducere cu 50% a taxei pe clădire.