Există șanse ca profesorii să iasă din nou să protesteze, susține Ștefan Pălărie, senator USR, dacă Guvernul nu se ține de promisiunile făcute în vară, care au încheiat greva generală din sistemul de învățământ.
Concret, Guvernul Ciolacu ar pregăti o majorare de 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie 2024, pentru profesori și angajații din Învățământ, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență. Draftul prevede și o majorare de la 1 august 2024, cu 7%. Prin urmare: 20%, în două tranșe.
Guvernul pare că nu își respectă cuvântul dat de la încheierea grevei generale din iunie, cel mai important protest al profesorilor din ultimii 30 de ani.
Atunci, profesorii au fost convinși să se întoarcă la catedră după ce li s-au promis o nouă legea a salarizării, cu creșteri etapizate, pentru toate categoriile de profesori. Toate salariile din Educație ar fi trebuit calculate în funcție de salariul debutantului.
Marcel Ciolacu promitea public, la rotativă: „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”.
Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației adoptată anul acesta. O lege bazată pe proiectul România educată a președintelui Klaus Iohannis, în care pilonul central al reformei era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul general consolidat. În sumă exactă, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei.
Același Guvern care strânge cureaua pentru dascăli are în plan creșterea indemnizațiilor pentru demnitari. Cu 5% mai exact, faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, pentru senatori, deputați, pentru miniștri, pentru primari, precum și pentru președintele României.
Într-o discuție în cadrul Partidului Național Liberal, Marcel Boloș spune totuși că are banii pentru cele două majorări de pensii de anul viitor. Prima, din ianuarie, cu 13,8%, și a doua, în toamnă, după ce vor fi calculate, din nou, majoritatea pensiilor din România.
Senator: O cascadă de gesturi antieducație, făcută de Guvern
Ștefan Pălărie, senator USR, la Euronews România: „Guvernul de la fruntea țării de astăzi devine un Guvern oficial antieducație. E o cascadă de gesturi antieducație, pornită acum două zile prin cenzurarea rezultatelor PISA, prezentate ca un mare succes și rezultat de reziliență, deși în realitate noi mergem în jos (...), iar acum asistăm la această minciună colosală legată de salarizare (...)”.
„Eu cred că, dacă mă întrebați, sunt șanse foarte mari ca din ianuarie să avem din nou profesori în stradă și asta nu ne va ajuta, în mod evident. Dar în momentul în care vedem că există bani pentru pensii speciale în continuare, există bani care sunt sparți pe achiziții, pe BMW-uri și pe alte lucruri, dar nu sunt bani pentru viitorul țării, atunci este limpede că Guvernul are o intenție malefică de a distruge educația”.
„(...) Ar fi trebuit, de asemenea, să avem noua lege a salarizării unice în Parlament de la 1 septembrie. N-am avut-o la 1 septembrie, nici la 1 octombrie, nici la 1 noiembrie. Și uite că am trecut de 1 decembrie și tot nu avem această lege. Acum se discută, pe niște surse, niște variante în care să li se dea profesorilor mai puțin decât a fost promis ca ei să se poată întoarce la catedre”.
„Deci, după ce că avem acum două zile rezultate PISA proaste, imediat după aceea Guvernul anunță că își va încălca promisiunile care au stins conflictul de muncă. Asta, pentru mine, este absolut inacceptabil și greu de înțeles”.
Ministrul Boloș este cel care ar trebui să vină cu toate lămuririle, susține Bogdan Constantin Matei, senator PSD.
Bogdan Constantin Matei, senator PSD: „Cifrele avansate nu au fost agreate nici la nivel guvernamental și nici la nivel de Coaliție. Aceste cifre, probabil - probabil, spun eu - au fost discutate doar la nivelul Ministerului de Finanțe (...), însă discuțiile cu privire la ceea ce înseamnă salarizarea din sistemul universitar și preuniversitar au fost stabilite în urma suspendării grevei și acestea trebuie să fie îndeplinite în conformitate cu cele stabilite la vremea respectivă”.
„Legat de procent, dacă este 13%, eu nu mă pot pronunța în acest moment pentru că un astfel de procentaj nu știu dacă este identic cu ceea ce s-a negociat la vremea respectivă”.
„Cele două domenii - Educație și Sănătate - nu fac parte din Ordonanța austerității, deci, din acest punct de vedere, sunt prioritare pentru Guvernul României și nu cred că putem pune sub semnul întrebării o finanțare corespunzătoare pentru cele două domenii”.