Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dominoul referendumurilor locale. După exemplul Bucureștiului, alte două localități își vor consulta cetățenii

Pe lângă marile alegeri privind Legislativul și Executivul, în următoarea perioadă, milioane de români vor putea lua decizii la nivelul administrațiilor locale. Bucureștiul a creat un precedent. Astfel că atât Giurgiu, cât și Comuna Corunca, din Mureș, își vor chema localnicii la vot pe 8 decembrie.

În Giurgiu nu a mai fost organizat niciodată un referendum local, potrivit administrației municipiului. Acceptul din partea Biroului Electoral Central se obține greu, iar organizarea este costisitoare, susține primarul municipiului, Adrian Anghelescu. Aprobarea referendumului din București a creat însă oportunitatea perfectă.

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews România:După ce Nicușor Dan a primit aprobare pentru organizarea referendumului din București, membrii Consiliului Local din Giurgiu au decis, la rândul lor, să organizeze un referendum pe data de 8 decembrie, data turului doi al alegerilor prezidențiale.”

Primarul susține că a avut inițiativa de a organiza referendumul local odată cu alegerile naționale și în urmă cu jumătate de an, însă, la acel moment, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, i-ar fi răspuns că acest lucru nu este posibil.

Adrian Anghelescu, primarul Municipiului Giurgiu: „Odată ce am văzut la televizor că Bucureștiul se pregătește pentru referendum și se inițiază o lege, am reiterat. Am scos de la naftalină hotărârea noastră din mai. Am făcut ședință extraordinară, am votat cu toții aproape în unanimitate că suntem de acord cu referendumul.”

Motivul pentru care e organizat un referendum în orașul Giurgiu

Giurgiuvenii vor putea alege, pe 8 decembrie, pe lângă viitorul președinte al țării, dacă sunt de acord sau nu ca, în intravilanul municipiului Giurgiu, să fie construit un incinerator de deșeuri dar și dacă sunt de acord cu desființarea Direcției Poliției Locale și reorganizarea ei sub administrația Primăriei.

Localnică din Giurgiu: „Am trăit într-un oraș poluat pe vremea combinatului chimic, când dimineața te trezeai și nu puteai să respiri de miros de clor și acum nu mai vreau o sursă de poluare.”

Localnic din Giurgiu: „Suntem împotrivă. (Reporter: De ce?) Toxicitate.”

Totul a pornit de la o dispută dintre primărie și o companie care vrea să construiască un incinerator de deșeuri în Giurgiu. Pentru a evita acest lucru, Consiliul local a hotărât să impună o rază de protecţie sanitară de o mie de metri. Drept urmare, firma i-a dat în judecată.

Adrian Anghelescu, primarul Municipiului Giurgiu: „Dânșii n-au înțeles că practic giurgiuveni nu-și doresc nici măcar o sursă de poluare, darămite un incinerator de deșeuri medicale cu preponderență de la toate spitalele bucureștene.”

Localnică din Giurgiu:(Reporter: Mai este o întrebare da, o întrebare legată de desființarea direcției a Poliției Locale). Sunt de acord. (Reporter: De ce?) Pentru că nu cred că își fac pe deplin datoria. Adică se întâmplă atâtea cazuri în orașul ăsta cu oameni care se bat cu agresiuni fizice, copii care se mai droghează prin școli, dar Poliția Locală nu-și face datoria.”

Localnic din Giurgiu: Mai compensează ce nu poate Poliția Națională, zic. (Reporter: Mai compensează Poliția Locală?) Da. (Reporter: Așadar ar fi bine să păstrăm poliția locală?) Da.”

Adrian Anghelescu, primarul Municipiului Giurgiu: „Pe noi, ne, giurgiuvenii, ne costă aproximativ 5 miliarde de lei vechi pe lună, numai salarizarea. Eu chem la referendum pentru eficientizare, reducerea anumitor posturi de conducere și o eficientizare și integrare a acestor agenți de poliție împreună cu direcțiile Primăriei.”

Tot pe 8 decembrie, va fi organizat un referendum și în județul Mureș.

Localnicii din comuna Corunca își vor putea exprima acordul sau dezacordul față de construirea unor blocuri în zone rezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE