Mai multe zile libere pentru cei care lucrează la stat, asta arată un proiect de hotărâre a Guvernului. Practic, bugetarii vor avea trei zile în plus, față de angajații din sectorul privat, care au 15.
Este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Sunt zilele ce vor uni sărbătorile legale de weekenduri. Astfel, bugetarii vor putea face punte cu zilele libere legale și vor avea trei weekenduri prelungite de patru zile.
În cazul în care angajatorul nu poate acorda tuturor aceste zile libere, ele ar putea fi recuperate, prin prelungirea programului, până la sfârșitul lunilor februarie, iunie și august.
De asemenea, cei care lucrează în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, nu vor beneficia de aceste zile libere.
În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii.
Ce zile libere sunt în 2023
- 1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
- 14 aprilie — Vinerea Mare
- 16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)
- 1 mai — Ziua Muncii (luni)
- 1 iunie — Ziua Copilului (joi)
- 4 iunie și 5 iunie - Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
- 1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
- 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)
De asemenea, potrivit Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
România are mai multe zile libere legale decât alte țări europene (anul 2022)
Dacă salariații români beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală, nelucrătoare, alți europeni, ca spaniolii, au doar opt astfel de zile în 2022.
Britanicii au tot opt libere, în vreme ce în Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, când nu lucrează nimeni, în afară de angajații din sectoarele esențiale, ca sănătatea, transportul public sau domeniul energiei.
De asemenea, statul german acordă cetățenilor săi nouă zile libere de sărbători, iar landurile pot stabili zile în plus.