Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat începând de marţi, 26 septembrie, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu.
"Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023", se arată într-un comunicat al AFM.
În România, doar aproximativ o treime dintre locuințele echipate cu panouri solare au beneficiat de finanțare publică, în ciuda existenței unui program dedicat. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a dezvăluit că cei mai mulți prosumatori, adică cei care livrează surplusul de energie electrică în rețeaua națională, au optat să-și monteze panourile fotovoltaice cu resurse proprii.
Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat în acest an aproximativ 25.000 de dosare de finanțare pentru panouri fotovoltaice, cu cele mai multe dintre ele primind aprobarea în luna precedentă. Cu toate acestea, mulți dintre beneficiari nu vor deveni prosumatori până la finalul anului, ceea ce înseamnă că nu vor contribui cu surplusul de energie în sistemul național.