Departamentul american al Apărării a anunțat vineri alocarea unui ajutor militar suplimentar în valoare de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul de măsuri de sprijin va conține capacități esențiale de apărare antiaeriană și muniții, relatează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.
SUA va trimite Ucrainei, în această tranșă, muniție suplimentar pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sisteme şi rachete de apărare antiaeriană Raytheon (RTX.N) HAWK, obuze de artilerie de 105 mm şi 203 mm, sisteme aeriene fără pilot la bord AeroVironment (AVAV.O) Puma, muniţie pentru sisteme de rachete cu ghidare laser şi sprijin pentru instruire şi mentenanţă, se arată într-un comunicat al Departamentului Apărării al SUA.
USAI, fondurile prin care SUA cumpără arme pentru Ucraina
Fondurile pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) vor fi folosite pentru cumpărarea de arme, ceea ce permite administraţiei Biden să achiziționeze arme din industrie, în loc să recurgă la cele din stocurile americane. Livrarea armelor şi sistemelor depinde de disponibilitatea lor şi de calendarul de producţie, arată sursa citată.
Aceasta "ilustrează angajamentul continuu în favoarea capacităţilor critice ale Ucrainei pe termen scurt şi a capacităţilor durabile ale forţelor armate ucrainene pentru a-şi apăra teritoriul şi a lupta împotriva agresiunii ruse pe termen lung", au mai precizat reprezentanții Pentagonului într-un comunicat.
SUA, principalul donator pentru Ucraina. Arme de peste 39 de miliarde de dolari destinate Kievului
Statele Unite au devenit principala țară donatoare pentru Ucraina, în condițiile în care au livrat sau au promis armamente diverse în valoare de peste 39 de miliarde de dolari forțelor ucrainene, încă de la declanșarea invaziei ruse, în 24 februarie 2022.
Anunțul oficialilor americani privind acordarea unei noi tranșe din ajutorul militar pentru Kiev intervine la scurt timp după distrugerea unui important baraj în Ucraina și într-un moment în care luptele din sudul țării s-au intensificat.
Acest anunţ intervine la scurt timp după distrugerea parţială a unui important baraj în Ucraina şi într-un moment când lupte intense fac ravagii în sudul ţării. În tot acest timp, Armata rusă susține că a respins mai multe atacuri, posibilele începuturi ale unei vaste contraofensive a Kievului pentru a elibera teritoriile aflate sub controlul Moscovei.