Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drona românească prinde contur. Când ar putea fi gata, potrivit ministrului Economiei

Proiectul primei drone românești pare să prindă contur. Ministrul Economiei a declarat că au fost semnate deja două memorandumuri în acest sens. Drona românească este gândită în așa fel încât să poată fi utilă atât în domeniul civil, cât şi în domeniul militar.

Ministrul Economiei, Radu Oprea: Sunt convins că nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare pentru drona românească

Acum câteva luni, ministrul Radu Oprea spunea că reprezentanţii Ministerului Economiei discută cu foarte mulţi parteneri pentru a putea produce în țara noastră echipamentele de care Ministerul Apărării Naţionale, armata română şi celelalte ministere de forţă au nevoie.

În primă fază, s-a discutat că România ar putea dezvolta propria dronă militară în următorii doi ani, susțineau oficialii de la București, dar s-ar putea întâmpla chiar mai devreme.

Radu Oprea, ministrul Economiei: „Am vorbit cu colegul meu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, despre cum facem împreună să avem o temă de proiectare pentru drona românească şi lucrul acesta o să îl stabilim într-un timp foarte scurt. Deci, vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile Romarm-ului produsul respectiv, prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România. În acel moment, 100% vom avea o dronă românească. Mai există în acest moment un proiect al Carfil-ului referitor la drone, în care au semnat cu o companie americană, cu Periscope Aviation, o înţelegere, astfel încât drona pe care au conceput-o cei de la Periscope Aviation să fie fabricată în România, ei producând astăzi în China. Își doresc să fie fabricată în totalitate. Faptul că fabrici în totalitate… putem considera că este o dronă românească, dar eu cred că vom avea într-adevăr o dronă românească în momentul în care proprietatea intelectuală este a noastră”.

Reporter: Le vom avea la anul?

„Eu cred că da”, a precizat ministrul Economiei.

Radu Oprea preciza, în trecut, că o dronă românească ar putea fi gata în doi ani.

„O dronă românească poate fi făcută în maximum doi ani. Există această capacitate. Softurile, spre exemplu. Există o companie din Cluj care are toată partea aia, inclusiv de inteligență artificială dezvoltată pentru drone. Deci sunt centre de excelență în România, companii care pot să facă o parte din această dronă. Ceea ce facem noi acum este să-i aducem pe toți împreună și să avem un concept de dronă românească”.

„Știu că domnul ministru Radu Oprea pregătește un alt proiect ambițios privind drona românească. Ar fi un semnal clar și puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu”, preciza și premierul Ciolacu.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE