Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul an de domnie al regelui Charles al III-lea scrie o nouă pagină de istorie după Elisabeta a II-a

La aproape un an după ce i-a succedat reginei Elisabeta a II-a la tronul Regatului Unit, Charles al III-lea şi-a asumat fără niciun pas greşit dificila sarcină a suveranului şi, deşi nu a revoluţionat monarhia britanică, a început să îşi lase amprenta asupra unei domnii care este adeseori văzută ca o tranziţie spre cea a fiului său cel mare, Prinţul William.

Doliu naţional, încoronare grandioasă, un nou prim-ministru, angajamente oficiale şi scandal familial: primul an din domnia monarhului de 74 de ani a pendulat între momente istorice şi o agendă mai tradiţională pentru Charles al III-lea, un şef de stat în 15 naţiuni, cu o funcţie în mare parte protocolară, potrivit Agerpres.

Cunoscut pentru opiniile sale puternice asupra unor subiecte precum mediul înconjurător, agricultura biologică şi educaţia în perioada în care era prinţ de Wales, Charles al III-lea a adoptat aparent fără nicio dificultate tradiţionala rezervă constituţională a suveranilor britanici.

"Tranziţia a fost mult mai uşoară decât au anticipat anumite persoane, care au fost surprinse să vadă că Charles s-a adaptat foarte bine", a declarat Pauline Maclaran, profesoară la Universitatea Royal Holloway.

Niciun eveniment public nu a fost programat pentru a marca împlinirea unui an de la urcarea pe tron a regelui Charles al III-lea, care se află în prezent în Castelul Balmoral din Scoţia, unde regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie 2022 la vârsta de 96 de ani, după o domnie record de 70 de ani şi încununată de o popularitate considerabilă.

Evenimentul central din agenda casei regale britanice în 2023, încoronarea regelui Charles al III-lea şi a reginei Camilla, organizată pe 6 mai la Abaţia Westminster din Londra în faţa unor invitaţi care au evidenţiat diversitatea din ţară, a ilustrat respectarea unei tradiţii îndelungate, precum şi dorinţa noului suveran de a face să evolueze monarhia, considerată depăşită de o parte dintre britanici.

Vor exista "mici schimbări, dar el pregăteşte mai degrabă terenul pentru fiul şi moştenitorul său, William, care ar putea fi adevăratul modernizator al monarhiei", afirmă Pauline Maclaran.

Deşi rămâne mai puţin iubit decât regretata regină Elisabeta a II-a şi decât prinţul William, în vârstă de 41 de ani, popularitatea regelui Charles al III-lea a început să crească. Potrivit unui sondaj YouGov, 55% dintre britanici au o părere pozitivă despre suveranul lor, în comparaţie cu procentul de 44% înregistrat în urmă cu un an.

Primul său mesaj televizat de Crăciun, o tradiţie regală, a fost urmărit de 10,6 milioane de telespectatori, un record.

VEZI GALERIA
9 imagini

În timpul numeroaselor sale deplasări, Charles al III-lea, adeseori însoţit de soţia lui, Camilla, pare în general accesibil şi cu o atitudine călduroasă, departe de rezerva adoptată de Elisabeta a II-a.

"Chiar şi fotografiile oficiale care au fost publicate sunt mai relaxate (...), există în ele mai multă umanitate", a declarat Jonathan Sprangler, istoric la Universitatea din Manchester.

Suveranul a ştiut să se arate "umil şi abordabil" într-o perioadă economică dificilă pentru britanici, afectaţi de creşterea costului vieţii zilnice, a subliniat Pauline Maclaran, care reaminteşte totuşi şi episodul cu stiloul defect, ce a dezvăluit un rege nerăbdător - singura problemă de comunicare până în prezent, potrivit profesoarei britanice. În noiembrie 2022, în Irlanda de Nord, regele britanic s-a enervat pe un stilou din care se scurgea cerneală. "Nu pot să suport chestia asta!", s-a enervat suveranul, o declaraţie care a devenit foarte repede virală pe reţelele de socializare.

Cu toate acestea, mişcarea pro-republicană cunoaşte o uşoară revigorare după moartea reginei Elisabeta a II-a, iar Charles al III-lea este întâmpinat uneori în timpul deplasărilor sale de protestatari cu banderole şi sloganuri antimonarhiste şi chiar cu aruncări de ouă.

Până acum, domnia acestui rege care suscită puţină fervoare nu a cunoscut "momente decisive", a subliniat specialista în istorie Anna Whitelock. "Chestiuni importante rămân în aşteptare", precum răspunsul la apelurile ce vizează scuze oficiale pentru moştenirea colonială a monarhiei şi avantajele sale fiscale, a adăugat ea.

Vizită în Franţa, la sfârşitul lunii septembrie

Suveranul britanic a efectuat deocamdată o singură deplasare oficială în străinătate, în Germania, deoarece vizita lui de stat programată în Franţa în luna martie a fost amânată din cauza riscurilor generate de protestele violente ce au avut loc în această ţară faţă de reforma pensiilor.

Regele Charles al III-lea va sosi însă în Franţa la sfârşitul lunii septembrie, potrivit presei britanice, înaintea unei probabile deplasări în Africa.

Totuşi, suveranul britanic a primit la Londra mai mulţi lideri străini, precum preşedintele american Joe Biden şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa - primul fiind întâmpinat în cadrul unei vizite de stat - şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dacă Elisabeta a II-a avea un interes pronunţat faţă de Commonwealth, organizaţie din care fac parte fostele colonii britanice, Charles al III-lea "are o abordare mai degrabă mondială, este o schimbare interesantă", a declarat Jonathan Spangler, citând angajamentul suveranului faţă de chestiunea schimbărilor climatice şi în favoarea refugiaţilor ucraineni.

Departe de mizele globale, începutul de domnie al regelui britanic a fost afectat de un nou episod din saga "Harry şi Meghan", după publicarea volumului de memorii al fiului său cel mic şi după difuzarea unui documentar extrem de critic faţă de familia regală, realizat de ducii de Sussex, care locuiesc în prezent în Statele Unite.

"Charles a administrat bine acel moment. A respectat mantra reginei: 'nu da explicaţii, nu te plânge'", a declarat Pauline Maclaran.

Charles al III-lea va avea parte de o altă premieră în acest an. Pe 7 noiembrie, el va rosti primul său discurs de deschidere a sesiunii parlamentare în calitate de suveran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE