Regina Elisabeta a II-a este unul dintre cei mai iubiți monarhi. Supușii ei o respectă, pentru că, de-a lungul domniei de 70 de ani, a dat dovadă de un puternic simț al datoriei față de popor. Dar și pentru că a fost un exemplu de soție și de mamă.
Chiar dacă familia sa nu a fost lipsită de probleme și scandaluri, suverana a reușit să le gestioneze cu diplomație și discreție, cu toate că s-a aflat întotdeauna în atenția publicului.
Tinerețea, marcată de război
Elisabeta a II-a a Marii Britanii, pe numele ei întreg Elizabeth Alexandra Mary, s-a născut pe 21 aprilie 1926 și a devenit regină pe 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George, a încetat din viață.
A fost educată încă din copilărie în spiritul datoriei față de țară, iar adolescența și tinerețea i-au fost marcate de cel de-Al Doilea Război Mondial. La doar 13 ani, a fost forțată să plece din Londra, intens bombardată de nemți, și să stea departe de părinți, la castelul Balmoral.
După război, în 1947, Casa Regală a anunțat logodna prințesei Elisabeta cu Philip, locotenent în Marina regală și văr îndepărtat, membru al familiilor regale din Grecia și Danemarca. Căsătoria a avut loc în același an, la Westminster Abbey, pe 20 noiembrie.
Încoronată la 25 ani
Coroana a venit în urma pierderii tatălui său, pe care Elisabeta îl iubea foarte mult. În 1952, când se afla cu Philip în Kenya, a aflat de decesul regelui George și a revenit de urgență la Londra. Ceremonia de încoronare, transmisă în direct la BBC, a avut loc un an mai târziu, pe data de 2 iunie 1953, la Catedrala Westminster.
În aceeași zi, prințul Charles, atunci în vârstă de trei ani, a devenit prinț moștenitor al tronului britanic. El este cel mai mare dintre cei patru copii ai reginei, pe lângă Anne, Andrew și Edward.
Provocările prin care a trecut suverana
O mamă dedicată, Elisabeta a suferit foarte mult în urma eșecului căsniciilor copiilor ei. Tocmai de aceea a catalogat anul 1992 drept „Anul Oribil”, pentru că atunci Charles s-a separat de Diana, iar Andrew și Anne au divorțat.
Popularitatea Reginei a fost pusă la grea încercare în 1997, când a refuzat să arboreze în bernă steagul la moartea prințesei Diana la Palatul Buckingham.
Însă britanicii nu și-au pierdut încrederea în suverana lor, care a știut să gestioneze cu diplomație chiar și cele mai recente provocări pentru Casa Regală. Adică îndepărtarea de familie a prințului Harry și a soției sale, actrița americană Meghan Markle, dar și scandalul sexual în care a fost implicat fiul ei, Prințul Andrew.
O lovitură puternică pentru regină a fost pierderea soțului ei, prințul Philip, care a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. De atunci, marcată și de vârsta înaintată, regina și-a redus aparițiile publice. La deschiderea sesiunii parlamentare din 2022 tradiționalul discurs a fost citit de Prințul Charles.
Iar din martie, regina renunțat la reședința ei de la Palatul Buckingham și s-a retras la Castelul Windsor.