Incendiile de vegetație vor rămâne o problemă permanentă, ca urmare a schimbărilor climatice. În Europa, suprafețele afectate anual sunt din ce în ce mai mari, iar pierderile economice sunt de ordinul miliardelor de euro. România este a doua în topul țărilor cu cele mai mari suprafețe arse. Anul trecut, numărul incendiilor din țara noastră aproape s-a dublat față de anul 2021. Oficiul European de Brevete a lansat o platformă cu informații despre tehnologii de ultimă oră în combaterea incendiilor, menită să ajute autoritățile din toate țările.
Sezonul incendiilor de vegetație începe din ce în ce mai devreme, ca urmare a schimbărilor climatice. Experții spun că nu mai există cale de întoarcere.
Roxana Bojariu, expert climatolog: ”Pe fondul creșterii temperaturii și al reducerii rezervei de apă, de exemplu, în sol, avem de-a face cu condiții de uscăciune care favorizează răspândirea incendiilor declansate din cauze diverse. În condițiile în care avem temperaturi din ce în ce mai mari, în care avem perioade cu secetă din ce în ce mai intensă și perioade extinse de secetă, cu atât probabilitatea de a se extinde incendiile este mai mare.”
Peste 830.000 de hectare de terenuri au fost distruse de flăcări în Europa
Anul trecut, în Europa, peste 830.000 de hectare de terenuri au fost distruse de flăcări, inclusiv păduri din zone protejate, arată datele instituțiilor europene. Pierderile sunt estimate la 2,5 miliarde de euro. O treime din suprafețele afectate au fost în Spania. Țara noastră este pe locul doi în ceea ce privește mărimea suprafețelor arse, cu peste 160.000 de hectare distruse.
Anul trecut, în România, s-au produs aproape 24.000 de incendii de vegetație, cu 84% mai multe decât în anul 2021. Nu de puține ori flăcările s-au extins la locuințe sau anexe și nu au fost doar pagube materiale. Anul trecut, din cele 50 de victime ale incendiilor de vegetație, 15 au murit, de aproape patru ori mai multe decât în anul 2021.
Adrian Marin, purtător de cuvânt IGSU: ”Principalele cauze generatoare ale acestor evenimente au în prim plan factorul uman și sunt reprezentate de neglijența în utilizarea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, utilizarea cu intenție a focului deschis pentru arderea miriștilor ori pentru igienizarea terenurilor de vegetație uscată sau fumatul și anume aruncarea la întâmplare a resturilor aprinse de țigări.”
Deși controalele s-au întețit și numărul sancțiunilor e din ce în ce mai mare, igienizarea terenurilor prin incendiere încă este practicată de români. Specialiștii spun că trebui să fim mult mai responsabili cu natura.
Roxana Bojariu, climatolog: ”Nu ne putem obișnui cu ideea unor catastrofe, până la urmă, că au murit oameni în astfel de incendii, pagube materiale imense, biodiversitate pierdută plus că incendiile respective vin și-și adaugă porția de emisii de gaze cu efect de seră la emisiile din celelalte activități umane. Trebuie să ne adaptăm la schimbările produse în sistem.”
Soluții pentru combaterea incendiilor de vegetație
Specialiștii Oficiului European de Brevete au creat o platformă pentru a ajuta autoritățile din toate țările să combată mai eficient incendiile de vegetație. Aceasta se bazează pe schimbul de informații referitoare la cele mai noi tehnologii din domeniu care pot salva vieți și terenuri. Practic, toate informațiile sunt adunate într-un singur loc, ușor de accesat.
Roberta Romano, director sustenabilitate, Oficiul European de Brevete: ”Avem patru capitole mari: detectarea și prevenirea incendiilor, stingerea incendiilor, echipament de protecție și restaurare post-incendiu. Aceste patru capitole au o introducere despre tehnologii și, apoi, cu un simplu click, există posibilitatea accesării inovațiilor legate de aceste tehnologii. Una dintre categorii se referă, de exemplu, la drone. Știm că dronele sunt tehnologii relativ noi și acestea pot fi echipate cu camere care pot fi utile în prevenirea și detectarea timpurie a incendiilor.”
După anul 2006, 2022 a fost al doilea cel mai nefast an pentru Europa în ceea ce privește mărimea suprafețelor arse și numărul incendiilor de vegetație.