Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile aurului și argintului ating noi recorduri pe fondul incertitudinilor economice globale

Metalele prețioase, în special aurul și argintul, au atins noi recorduri, deoarece cererea de valori de refugiu a crescut din cauza incertitudinilor economice globale, a conflictului actual din Orientul Mijlociu și a concurenței strânse în ceea ce privește alegerile din SUA.

Între timp, principalele bănci centrale din întreaga lume au început în mare parte să relaxeze politica monetară și să reducă ratele dobânzilor, aurul reacționând puternic la deciziile Rezervei Federale a SUA.

Luni, Banca Populară a Chinei (PBOC) a redus ratele ipotecare de referință cu mai mult decât se aștepta, în încercarea de a stimula economia, ceea ce a determinat creșterea prețurilor la mărfuri, inclusiv la aur și argint.

Prețul spot al aurului a crescut cu 0,32% până la 2 730 de dolari pe uncie, în timp ce prețul futures al aurului la Comex a urcat cu 0,59% până la 2 746 de dolari pe uncie la ora 6:46 CET, ambele atingând noi maxime record pentru a patra zi de tranzacționare consecutivă.

Contractele futures pe argint au urcat cu 3,12%, la 34,30 dolari pe uncie, atingând de asemenea un nou record.

China reduce ratele de bază ale creditelor la niveluri minime record

China a redus ratele de bază ale împrumuturilor (LPR) pe 1 an și pe 5 ani cu 0,25%, la minimele record de 3,10% și, respectiv, 3,60%, într-un efort de relansare a economiei sale, ca parte a măsurilor de stimulare anunțate în urmă cu aproximativ o lună.

LPR pe un an servește drept rată de referință pentru majoritatea creditelor noi și restante acordate întreprinderilor și gospodăriilor, în timp ce LPR pe cinci ani este utilizată în principal pentru ratele ipotecare.

Deși reducerile au fost anticipate pe scară largă, profunzimea reducerii, care depășește cu puțin nivelul așteptat de 0,2%, a luat piețele prin surprindere. Este posibil ca prețurile metalelor să fi reacționat la decizie și să fi crescut și mai mult în urma veștii.

De fapt, atât prețul aurului, cât și cel al argintului au crescut vineri, când guvernatorul PBOC, Pan Gongsheng, a vorbit la un forum financiar, indicând că ratele de referință ale împrumuturilor vor fi reduse cu 0,2% până la 0,25%.

Aurul își poate extinde câștigurile ca activ de refugiu

În Orientul Mijlociu, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, ar fi purtat discuții cu înalți oficiali din domeniul securității în urma exploziei unei drone Hezbollah în apropierea reședinței sale private. Piețele financiare monitorizează îndeaproape posibilitatea unei noi escaladări a conflictului dintre Israel și gruparea libaneză susținută de Iran.

Între timp, alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie se anunță a fi o cursă strânsă între Donald Trump și Kamala Harris, conform sondajelor recente.

Kelvin Wong, analist la Oanda, consideră că tendința ascendentă a aurului a fost „consolidată indirect” de „creșterea șanselor ca Trump să câștige alegerile”.

O victorie a lui Trump ar putea introduce și mai multă incertitudine în economia globală, cu implicații asupra tarifelor impuse de SUA asupra bunurilor din China și Europa, asupra războiului în curs din Ucraina și asupra creșterii datoriei publice a SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE