Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petrolul riscă să se scumpească: E cea mai mare creștere din martie, din cauza escaladării conflictului din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului brut au crescut cu aproape 9% săptămâna trecută, marcând cea mai mare creștere săptămânală din martie 2023, ca urmare a escaladării semnificative a conflictelor din Orientul Mijlociu.

Unii analiști consideră că această capacitate de rezervă a OPEC+ și producția SUA ar putea compensa orice șoc imediat în materie de aprovizionare. Cu toate acestea, un conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu ar putea duce la perturbări pe termen lung pe piețele petroliere.

La începutul ședinței asiatice de luni, prețurile petrolului au înregistrat o ușoară retragere, contractele futures Brent de pe ICE scăzând cu 0,35%, la 77,78 dolari pe baril, în timp ce contractele futures WTI de pe Nymex au scăzut cu 0,23%, la 74,21 dolari pe baril la ora 6:24 CET.

Tensiuni în creștere în Orientul Mijlociu

Săptămâna trecută, Axios a raportat că oficialii israelieni au declarat că Israelul va viza instalațiile de producție de petrol din Iran și alte situri strategice ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului.

Sâmbătă, Israelul și-a reafirmat intenția de a riposta „la momentul potrivit”, deși președintele american Joe Biden a declarat reporterilor că oficialii israelieni nu au decis încă în ce mod să răspundă.

Duminică, agenția de presă de stat iraniană Shana a raportat că ministrul petrolului, Mohsen Paknejad, a vizitat terminalul de export de petrol din insula Kharg, unde sunt expediate 90% din exporturile de petrol iranian.

Paknejad a declarat la televiziunea națională: „Nu ne este teamă că dușmanii noștri vor declanșa o criză, iar vizitarea regiunii este o călătorie de afaceri normală”.

De asemenea, el s-a întâlnit cu comandantul Marinei Gardienilor Revoluției, subliniind rolul crucial al Marinei în securizarea instalațiilor de petrol și gaze.

Iranul este unul dintre primii 10 producători de petrol la nivel mondial, cu o producție care a depășit 3,3 milioane de barili pe zi în august - cea mai mare din ultimii cinci ani, potrivit Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Exporturile de petrol ale Iranului au crescut, de asemenea, la un maxim multianual de 1,7 milioane de barili pe zi, reprezentând cel puțin 2% din oferta globală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE