Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonezii cumpără aur de frica războiului. La magazinele de metale prețioase din Polonia s-au format cozi

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de aproape trei ani, dar și teama că acest conflict ar putea să se extindă în Europa, a provocat o adevărată explozie a cererii pentru aur în Polonia. Oamenii încearcă în acest fel să-și protejeze economiile, mai ales că țara lor are granițe comune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și Belarus. 

În primele luni după invazia Rusiei în Ucraina la magazinele de metale prețioase din Polonia s-au format cozi. Oamenii căutau metode mai sigure pentru a-și investi banii. Cu timpul, panica a  mai trecut, dar de fiecare dată când situația de pe front se agravează, oamenii revin la magazinele de aur. 

Marta Bassani-Prusik, reprezentant Monetăria Poloniei: ”În februarie 2022, cererea a fost într-adevăr foarte mare. După aceea, s-a mai redus puțin, dar a rămas constantă.”  

Piotr Kozik, manager la un magazin de aur: ”Prima zi de război (în Ucraina) a fost o adevărată Joia Mare. Oamenii au început să cumpere aur. Au cumpărat mult aur atunci. În acea zi, la magazinul nostru am avut cozi mai mari pentru aur decât pentru gogoși la brutărie.” 

Mulți polonezi încă își mai aduc aminte de ce le povesteau bunicii sau părinții despre cel de-al Doilea Război Mondial, când țara lor a fost ocupată. Atunci aurul le-a permis unora să supraviețuiască sau să-și cumpere eliberarea din ghetourile naziste.

Marta Bassani-Prusik, reprezentant Monetăria Poloniei: ”Bineînțeles, există încă oameni care își amintesc de război (Al Doilea Război Mondial). Își amintesc de bunicii lor care se aflau în ghetouri, de exemplu, și care puteau ieși doar datorită lingourilor de aur sau a altor obiecte din aur. Da, avem clienți care încă mai au sentimentul că vor fi protejați dacă au aur.” 

Piotr Kozik, manager magazin de aur: ”Au fost oameni care preferau să cumpere lingouri mici. Ei spuneau că, în caz de război, ar putea să cumpere o pâine cu aceste lingouri.” 

Guvernul de la Varșovia a anunțat recent că Polonia va construi o amplă linie fortificată de apărare la granițele sale de est. În acest fel, autoritățile se pregătesc să facă față unei eventuale extinderi a războiului din Ucraina. De asemenea, Polonia implementează mai multe programe de modernizare și înzestrare a armatei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE