Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul anunță amânarea impozitului pe proprietate și noi măsuri economice. Ciolacu: „Aceleași taxe și-n 2025!”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o serie de măsuri economice și sociale menite să sprijine dezvoltarea României. Marcel Ciolacu a anunțat alocarea de fonduri suplimentare pentru educație, proiecte de infrastructură și măsuri de sprijin pentru Republica Moldova.

Investiții majore în educație

Marcel Ciolacu a subliniat că educația rămâne o prioritate națională și a anunțat alocarea a peste 780 de milioane de lei pentru realizarea și reabilitarea de cămine și cantine studențești, precum și pentru digitalizarea universităților din România.

„Am susținut că trebuie să facem din construcția de cămine studențești o prioritate națională. Începem să probăm asta în mod concret. Alocăm azi fonduri suplimentare pentru educație, de peste 780 de milioane de lei. Este o primă tranșă de bani pentru realizarea sau reabilitarea de cămine și cantine studențești și pentru a accelera digitalizarea în universități,” a declarat premierul.

Combaterea abandonului școlar prin sprijin pentru copiii din medii defavorizate

Premierul a anunțat și un nou program de sprijin pentru copiii din familii defavorizate, în scopul combaterii abandonului școlar. Fiecare copil dintr-o familie cu venituri reduse va primi tichete sociale în valoare de 500 de lei, bani ce vor putea fi utilizați pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte. Peste 400.000 de copii dezavantajați vor beneficia de acest ajutor, conform estimărilor guvernului.

„Susținem copiii din medii defavorizate să meargă la școală și grădiniță ca să combatem abandonul școlar. Orice copil dintr-o familie care are nevoie de sprijin va primi 500 de lei ca tichete sociale,” a precizat Ciolacu.

Proiecte de infrastructură feroviară și rutieră finanțate prin PNRR

Pe lângă investițiile din sectorul educației, Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea finanțării a două mari proiecte feroviare care însumează peste 320 de kilometri, cu o cofinanțare de 600 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții. Proiectele vizează electrificarea și reabilitarea liniei Cluj-Oradea-Episcopia Bihor și modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad.

De asemenea, guvernul continuă investițiile în infrastructura rutieră, alocând fonduri pentru varianta de ocolire Vaslui și pentru reabilitarea drumului național Giurgiu-Ghimpați, care măsoară 36 de kilometri.

Dezvoltarea Portului Constanța – obiectiv strategic

Portul Constanța, un obiectiv strategic pentru România, va beneficia de investiții în valoare de peste 750 de milioane de lei. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru reabilitarea infrastructurii și asigurarea unui al doilea acces feroviar în port, consolidând astfel poziția acestuia ca hub logistic la Marea Neagră.

„Ținta este transformarea Portului Constanța într-un hub logistic la Marea Neagră,” a declarat premierul, subliniind importanța acestei investiții pentru economia României.

Amânarea modificării impozitului pe proprietate și măsuri fiscale

Marcel Ciolacu a mai anunțat și amânarea până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul a impozitelor pe proprietate, bazat pe valorile pieței. Până atunci, Ministerul Finanțelor va crea o structură specializată pentru acest proces.

„Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață. Până atunci, Ministerul Finanțelor trebuie să își construiască o structură specializată, iar Agenția de Cadastru are obligația de a furniza date către această structură”, a declarat Marcel Ciolacu.

În plus, termenul-limită pentru obligativitatea firmelor de a utiliza case de marcat electronice și automate de produse conectate la serverele Fiscului a fost extins până la 1 septembrie 2025, pentru a permite agenților economici să se adapteze noilor tehnologii.

„Am preluat solicitările mediului de afaceri și în cazul obligativității firmelor de a folosi automate de produse și case de marcat electronice legate la serverele Fiscului. E vorba de o nouă tehnologie ce tipărește pe bon informații tip cod QR. Este evident că mulți agenți economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiți încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a adăugat premierul.

Premierul a anunțat, de asemenea, o modificare a modului de calcul al accizelor la bere, în urma solicitărilor industriei.

„Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculata în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”, a explicat Marcel Ciolacu.

Măsuri de sprijin pentru Republica Moldova

Un alt punct important din discursul premierului a fost referitor la susținerea Republicii Moldova în fața influenței Rusiei. Ciolacu a anunțat noi măsuri de sprijin în domeniul energiei și infrastructurii pentru guvernul pro-european de la Chișinău, condus de președinta Maia Sandu.

„Am văzut ieri anumiți politicieni disperați să inventeze scenarii iresponsabile despre cum Rusia va profita la alegerile prezidențiale din România. Să fie clar, cât timp voi fi premier, nu va exista vreo imixtiune a Rusiei în procesul electoral de la noi! Dimpotrivă, facem tot ce putem ca să diminuăm influența Rusiei în regiune. Iar cel mai bun mod este să aprobăm azi noi măsuri de sprijin pentru Republica Moldova, în domeniul energiei și al infrastructurii rutiere. Susținerea guvernului pro-european de la Chișinău și a președintei Maia Sandu este marea noastre prioritate. Știu sigur că Rusia înțelge asta cu claritate din acțiunile României din ultima vreme”, a declarat premierul, subliniind importanța parteneriatului strategic cu Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE