Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Turciei, așteptat la summitul BRICS. Vladimir Putin și-a invitat aliații în Kazan, pentru a arăta că Rusia nu este izolată

În încercarea de a demonstra lumii întregi că Rusia nu este izolată de restul lumii, Vladimir Putin a organizat summitul BRICS, la care participă China, India, Brazilia şi lumea arabă - printre care și Iranul. Turcia, țară membru NATO,  a înaintat o cerere de aderare la blocul ţărilor emergente BRICS, iar președintele Recep Tayyip Erdogan este așteptat să ajungă astăzi în Rusia.

Liderii din țările grupului BRICS au fost întâmpinați pe aeroport cu pâine și sare, cum spune tradiția în Rusia. Printre cei care au avut discuții bilaterale cu Vladimir Putin au fost președintele Chinei și premierul Indiei. 

Xi Jinping a ținut să reamintească sprijinul de neclintit al partidului comunist chinez pentru Kremlin. De altfel, apropierea dintre Beijing și Moscova îngrijorează mult Occidentul. 

BRICS reprezintă acum 45% din populația mondială și 35% din economia globală

Grupul BRICS reprezintă acum 45% din populaţia lumii şi 35% din economia sa, pe baza parităţii puterii de cumpărare. China acoperă însă peste jumătate din puterea economică a statelor membre. 

Xi Jinping, președintele Chinei: „Întreaga lume trece printr-o schimbare așa cum nu a mai avut loc în ultimii o sută de ani. Cu toate acestea, eu sunt ferm convins că prietenia dintre China și Rusia va rămâne întotdeauna la fel.” 

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cooperarea dintre Rusia și China pe plan global este unul dintre principalii factori de stabilizare pe arena mondială. Intenționăm să continuăm să sporim coordonarea pe toate platformele multilaterale pentru a asigura securitatea globală și o ordine mondială echitabilă.” 

Presiuni pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina

Aliații Moscovei l-au îndemnat  pe Vladimir Putin să găsească o soluție pentru războiul din Ucraina. 

Asta chiar dacă Iranul, care a participat, la fel, la eveniment, a fost acuzat că furnizează armatei ruse rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și drone. Iar China  ar fi oferit Rusiei imagini din satelit în scopuri militare, precum şi microelectronică şi echipamente pentru tancuri. 

Doar premierul indian a încercat să spună lucrurilor pe nume. Modi i-a transmis lui Vladimir Putin că țara sa acordă prioritate umanității în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina. 

Narendra Modi, premierul Indiei: „Excelența Voastră, suntem mereu în contact în ceea ce privește conflictul dintre Rusia și Ucraina. După cum am spus mai devreme, credem că problemele ar trebui rezolvate în mod pașnic. Susținem pe deplin stabilirea cât mai rapidă a păcii și stabilității. În toate eforturile noastre, acordăm prioritate umanității.” 

Potrivit Kremlinului, la summitul BRICS va participa și și șeful ONU, Antonio Guterres. Oficialul ar urma să discute cu liderul de la Kremlin. De la izbucnirea războiului din Ucraina, cei doi s-au mai întâlnit de două ori. În aprilie 2022, după ce Rusia a invadat țara vecină și anul trecut, în Beijing, cu ocazia unui forum privind inițiativa cunoscută drept noul drum al mătăsii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE