Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Iranului avertizează cu privire la consecințele ”ireversibile” ale unui război regional mai amplu

Israelul dorește să tragă Orientul Mijlociu într-un război în toată regula, provocând Iranul să se alăture conflictului vechi de aproape un an dintre Israel și Hezbollah, susținut de Teheran în Liban, a declarat luni președintele Iranului, avertizând cu privire la consecințele sale „ireversibile”, potrivit Reuters.

Masoud Pezeshkian, vorbind cu un grup de jurnaliști după sosirea sa la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, a declarat: „Nu dorim să fim cauza instabilității în Orientul Mijlociu, deoarece consecințele sale ar fi ireversibile. Vrem să trăim în pace, nu vrem război. Israelul este cel care încearcă să creeze acest conflict total”.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, aflat și el la New York, a descris situația ca fiind aproape un război în toată regula. El a îndemnat liderii mondiali să facă tot ce le stă în putință pentru a-l opri, adăugând: „Aici, la New York, este momentul să facem acest lucru”.

Zeci de mii de oameni au fost strămutați din orașele și satele de pe ambele părți ale frontierei din cauza schimburilor de focuri aproape zilnice dintre forțele israeliene și Hezbollah. Israelul a declarat că preferă o soluție diplomatică prin care Hezbollah s-ar îndepărta mai mult de graniță.

Cu toate acestea, Hezbollah, care afirmă, de asemenea, că dorește să evite un conflict total, afirmă că numai o încetare a războiului din Gaza va opri luptele. Eforturile de încetare a focului în Gaza sunt în impas după luni de discuții eșuate, mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite.

Politica regională a Iranului este stabilită de elita Gardienilor Revoluției, care răspund doar în fața liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE