Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Josep Borrell avertizează: Conflictul Israel-Hezbollah riscă să declanșeze un război total în Orientul Mijlociu

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a avertizat luni că tensiunile în creștere dintre Israel și Hezbollah, grupare militantă libaneză, riscă să arunce întreaga regiune a Orientului Mijlociu într-un "conflict de amploare", relatează AFP.

"Suntem foarte aproape de izbucnirea unui război total", a declarat Borrell, care urma să participe în cursul serii la o întâlnire a țărilor G7, organizată înainte de deschiderea "săptămânii la nivel înalt" din cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

Conform autorităților libaneze, în urma atacurilor israeliene de luni asupra Hezbollah, 492 de persoane și-au pierdut viața în Liban, dintre care 35 erau copii.

Acesta a fost cea mai sângeroasă zi din ultimul an în contextul schimburilor de focuri dintre Israel și Hezbollah, declanșate în paralel cu conflictul din Fâșia Gaza.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a reiterat apelul la un armistițiu în zona liniei albastre, care delimitează nordul Israelului de sudul Libanului, regiune unde Hezbollah este activ.

Fâșia Gaza, afectată de aproape un an de război

Borrell a subliniat, de asemenea, că în Fâșia Gaza, afectată de aproape un an de război între Israel și gruparea palestiniană Hamas, civilii suportă consecințe "insuportabile și inacceptabile".

Linia albastră, stabilită de Națiunile Unite în anul 2000, separă forțele libaneze de cele israeliene.

"Este timpul să acționăm. Fiecare parte trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a opri acest conflict", a adăugat Borrell, recunoscând totodată că eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Fâșia Gaza nu au avut succes până acum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE