Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Bulgariei, despre aderarea la Schengen: Nu există indicii că Bulgaria şi România merg pe trasee diferite

Premierul Nikolai Denkov a declarat miercuri că nu există indicii că Bulgaria şi România se află pe trasee diferite în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen. El a vorbit în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele de socializare.

Comentând declaraţia premierului român Ion-Marcel Ciolacu, făcută marţi într-un interviu acordat Bloomberg, potrivit căreia Bucureştiul ar putea lua în calcul separarea candidaturii sale la Schengen de efortul Bulgariei, Denkov a spus că această evaluare este doar pentru "uz intern" în România. "Ne-am îndeplinit angajamentele legate de statul de drept. Am făcut progrese excepţionale în ceea ce priveşte protecţia frontierelor. Trebuie să avansăm împreună spre Schengen, pentru că trebuie să ne rezolvăm problemele comune cu România. Nu există niciun motiv pentru a discuta despre o astfel de separare", a adăugat Denkov.

"Ceea ce încă mai auzim ca argumente contra este că sistemul Schengen nu funcţionează, este ceea ce spun cancelarul austriac şi ministrul de externe", a reamintit premierul. "Aceasta nu este o problemă a noastră, ci a UE, şi avem toate motivele să spunem că acest lucru nu poate fi o piedică pentru Bulgaria", a spus el, adăugând că este "moderat de optimist că vom putea câştiga această conversaţie, deoarece avem toate argumentele necesare".

Iohannis: Cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre împreună în Spaţiul Schengen

Între timp, , preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat într-o conferinţă de presă în Belgia că cel mai bun scenariu este ca România şi Bulgaria să adere împreună la spaţiul Schengen, iar "acesta este punctul în toate negocierile şi toate încercările de a-i convinge pe cei care au rezerve în această privinţă".

În ceea ce priveşte zona euro, Denkov a reamintit că există trei criterii principale de aderare. "Ne descurcăm foarte bine la două dintre ele", a subliniat el. Premierul a adăugat că doar rata inflaţiei în Bulgaria depăşeşte pragul dorit şi a precizat că există precedente în ceea ce priveşte acest criteriu, iar Croaţia este unul dintre acestea. "Ea [Croaţia] a fost admisă în zona euro fără a îndeplini acest criteriu", a spus Denkov.

El a adăugat că Bulgaria are toate motivele să solicite "o revizuire care să arate că nu există nicio problemă cu stabilitatea financiară a ţării".

"Aceste evaluări vor fi făcute în aprilie sau mai anul viitor, când nu este clar cum va arăta inflaţia", a adăugat Denkov. "Avem toate motivele să urmăm planul", a spus el, menţionând că, mai târziu în cursul zilei, Consiliul de Miniştri va examina un plan naţional actualizat pentru trecerea la euro, care, potrivit lui, va avea loc la 1 ianuarie 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE