Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră istorică la Jocurile Olimpice 2024. Ceremonia de deschidere va avea loc pe râul Sena din Paris

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice marchează o premieră – pentru prima dată în istorie, spectacolul nu va avea loc pe un stadion, ci pe râul Sena care străbate Parisul. Ceremonia, pe un traseu de șase kilometri, începe de la podul Austerlitz și se va termina printre grădini, fântâni și palate, în umbra Turnului Eiffel din Piața Trocadero.

Vor fi aproape o sută de nave fluviale care vor transporta peste zece mii de sportivi, plus mai mulți demnitari, care vor trece pe lângă reperele istorice ale Parisului, inclusiv catedrala Notre Dame și Pont Neuf. Odată ce sportivii vor coborî de pe vase, acestea vor fi folosite și în partea artistică a ceremoniei, care va prezenta istoria și cultura Parisului și Franței. Localnicii și turiștii s-au bucurat de Paris și râul Sena înainte de aglomerația așteptată.

Elise Galaine, turistă franceză: ”Suntem destul de surprinși, și într-un mod plăcut. Am descoperit că mersul prin oraș nu este atât de greu odată ce ai înțeles, deși cunoaștem Parisul, așa că este poate mai ușor, că nu poți ajunge în zona centrală cu metroul și că trebuie să cobori o stație înainte și să mergi pe jos. Există o mulțime de polițiști, dar au fost destul de prietenoși și ne-au răspuns la toate întrebările. Am descoperit că este destul de liniștit.” 

Mai multe zone din centrul Parisului au fost închise traficului rutier

Zone întregi din centrul Parisului sunt închise autovehiculelor și este nevoie de coduri QR pentru a intra în unele zone. Aceste restricții nu anulează însă bucuria de a vedea de aproape deschiderea Jocurilor Olimpice. Mii de oameni sunt așteptați să se alinieze pe malurile Senei și pe străzile vecine, iar multe milioane vor vedea ceremonia la televizor.

Nathan Larson, turist canadian: ”Fiul meu este pasionat de baschet, așa că vrem să mergem la meciuri. Știam că este la Lille, ceea ce a fost perfect pentru că nu am vrut să ne luptăm cu aglomerația olimpică, pentru că sunt sigur că va deveni mult mai aglomerat în următoarele două zile. Ne-am gândit să venim, să vedem înainte ca oamenii să ajungă aici și apoi să mergem la țară și să ne relaxăm puțin.”

Ceremonia începe vineri, 26 iulie, la ora locală 19:30, opt și jumătate seara ora României. Spectacolul include deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, făcută de președintele Emmanuel Macron, și aprinderea flăcării care veghează jocurile, dar multe detalii sunt încă o surpriză. Din fericire, prognoza meteo la Paris pentru vineri seara este bună. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE