Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum pot participa sportivii din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice 2024. Unii au refuzat, printre care Aryna Sabalenka

De la momentul în care Rusia a declanșat războiul în Ucraina (februarie 2022), cei mai mulți sportivi ruși au fost interziși în competițiile internaționale, alături de mulți alții din țară aliată Belarus.

Între timp, unele sancțiuni au fost ridicate, sau modificate, iar anumiți sportivi ruși și bieloruși pot participa la diverse întreceri, așa cum este și cazul Jocurilor Olimpice 2024, de la Paris.

Cum pot participa sportivii din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice 2024

Însă condițiile sunt stricte și s-a ajuns la ele după mai multe negocieri și discuții conduse de Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Denumirea oficială sub care ei pot participa este "sportiv neutru individual", adică AIN (Athlètes Individuels Neutres). Ei nu vor putea să concureze, evident, sub steagul țării de care aparțin și nici nu vor putea să fie îmbrăcați în culorile țărilor lor. Dacă vor lua o medalie, nu vor beneficia de imnul național. Melodia va fi fără versuri și a fost comandată special de CIO. Acești sportivi nu vor figura în clasamentul medaliilor pe națiuni.

În nicio denumire oficială de la Jocurile Olimpice, nu va fi făcută referire la Rusia sau Belarus, iar sportivii din aceste țări nu au voie să participe la ceremonia de deschidere.

În primul an de război, sportivii ruși și bieloruși au fost determinați să semneze un fel de declarații prin care arată că nu susțin războiul prin declarații, gesturi sau în niuciun alt mod, dacă vor să mai participe la competiții. La fel va fi și la Jocurile Olimpice de la Paris. Ei au semnat un angajament "de a respecta Carta Olimpică și Misiunea de pace a Mişcării Olimpice".

Însă au existat și sportivi care au refuzat să participe la Jocurile Olimpice în aceste condiții. Printre ei se află, de exemplu mari jucători de tenis, precum Karen Khachanov (Rusia), Daria Kasatkina (Rusia), Aryna Sabalenka (Belarus) sau Victoria Azarenka (Belarus).

  • Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au loc în perioada 26 iulie - 11 august.
  • România participă la competiție cu 106 sportivi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE