Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie cu promisiuni fanteziste. George Simion semnează contracte cu cetățenii pentru oferirea de locuințe ieftine

Marea alegere sau marea păcăleală? Înainte de campania electorală, politicienii care visează la prima funcție în stat au nevoie de un contract cu cetățenii. Mai exact, au nevoie de încrederea lor. Iar unii sunt dispuși să zică orice, pentru asta. George Simion promite apartamente de 35 de mii de euro. Nu le dă el însă. Are un plan. Pe banii oamenilor.

Simion promite construirea a 100 de mii de locuințe pe an 

Sute de bucureșteni s-au adunat în noul sediu al Alianței pentru Unirea Românilor, pentru a semna ceea ce se numește contract de înscriere în planul Simion. Și-au dat datele personale, numele, codul numeric personal, numărul de telefon și au optat pentru una din cele trei variante: un apartament de două camere de 35 de mii de euro, unul de trei camere de 50 de mii de euro și de patru camere, 70 de mii de euro. 

”Este posibil. Pe timpul meu, când am fost, ne-a dat statul gratuit apartamentele”, spune un susținător. 

”Credem în proiectele dânsului, îl susținem și credem că vom reuși”, menționează un altul. 

”Proiectul este cât se poate de valabil și viabil. Este pus în aplicare de foarte multe UAT-uri de foarte mult timp. Eu, pentru patru camere, pentru fiica mea, o casă”, spune o susținătoare. 

Planul Simion presupune construirea a 100 de mii de locuințe pe an, în condiții speciale. 

George Simion, președintele AUR, candidat la prezidențiale: ”Lucrul ăsta este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și utilitățile și infrastructura. Ajungem la un preț pe metrul pătrat desfășurat de 500 de euro pe metrul pătrat până la 600 de euro pe metrul pătrat. București, Iași, Timișoara, Cluj Napoca, toate marile orașe. În Buc de exemplu în preajma șoselei de centură, dar în interiorul orașului. Puse la dispoziție prin concesiune pe un termen de 99 de ani. Avem inclusiv în Buc, foste unități militare, spații suficiente unde se pot construi noile cartiere.”

Problemele din planul lui Simion

Specialiștii, însă, spun că este o utopie. 

Dragoș Cabat, analist economic: ”Costurile nu pot fi mai mici de 700, 800 de euro pe metrul pătrat în cel mai bun caz. Cu cele mai ieftine finisaje și cele mai ieftine materiale de construcție folosite. Acele condiții nu le vom putea întâlni în practică și mai ales în marile orașe din Rom și atr crea și un mediu neconcurențial care nu este normal pe o piață liberă.” 

Dan Niculae, reprezentant al unei companii de intermediere de credite:Prețul mediu pe metrul pătrat al unei proprietăți la nivel național e undeva la 1.700 de euro. În București se duce către 1.800, 1.900 de euro. Dacă facem un calcul simplu și ne gândim la un apartament de două camere de 50 de metri pătrați, o să vedem că nu prea reușim să-l scoatem sub 80 de mii de euro.” 

Experții punctează multe alte tipuri de probleme: Nu prea sunt șanse ca primăriile să finanțeze drumurile de acces, chiar și prin fonduri europene, cum spune George Simion, și nici ca  firmele de utilități să racordeze apartamentele pe cheltuială proprie. Și chiar de ar fi așa, tot nu s-ar putea ajunge la prețurile oferite de Simion. 

Corina Vârlan reprezentant al unei platforme imobiliare: ”Dincolo de fantezie și de ce nu poate un vis frumos, pentru că cu toții ne dorim locuințe ieftine, cât mai ieftine, avem o realitate în care prețurile cresc și nu sunt mici deloc. Pentru două camere avem nevoie de peste 138 de mii de euro în Cluj Napoca și de circa 87 de mii de euro în București, în momentul de față. Cu 35 de mii de euro nu prea ai ce să cumperi.” 

George Simion vede altfel lucrurile. 

George Simion președintele AUR, candidat la prezidențiale: ”Președintele George Simion vrea ca fiecare român să fie proprietar.”

Dar pe banii cui?

Adi Zăbavă, analist politic: ”George Simion a început o campanie pentru alegerile prezidențiale și e clar că e una foarte populistă. Nu face altceva decât să identifice problemele cele mai importante ale propriului său electorat și să promită câte în lună și-n stele. Ceea ce promite George Simion nu arată nicicum a pact, a program de președinte, dar puțin îi pasă lui, pentru că tot ceea ce face el o goană populistă după voturi. Planurile par irealizabile, dar atrag atenția.” 

Promisiunile lui George Simion, afișate pe panouri uriașe în capitală, au generat un val de glume pe internet. Prezidențiabilul AUR a simțit asta și a dat startul unui concurs pe Facebook, la finalul căruia internautul cu cele mai multe aprecieri ar urma să primească o vacanță în Deltă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE