Boris Volosatîi, liderul filialei partidului AUR din Republica Moldova, a declarat că lui George Simion i-a fost interzis să pătrundă pe teritoriul statului moldovean încă cinci ani ca urmare a unei ”înțelegeri tacite între ambele maluri ale Prutului”. În direct la Euronews România, Volosatîi a afirmat că a făcut sesizări la instituțiile de stat din Republica Moldova pentru a afla motivele interdicției, însă i s-a răspuns că aceste cereri trebuie depuse de George Simion sau de avocatul acestuia.
De asemenea, Anatol Țăranu, fost deputat și diplomat de la Chișinău, pune decizia interdicției lui Simion pe seama afirmațiilor făcute de Claudiu Târziu, copreședintele AUR, care a reînvinat politica revizionistă.
În direct la Euronews România, Boris Volosatîi a afirmat că ”singurul păcat” al lui George Simion este că el ”a continuat să ducă flacăra unionismului”, iar ”cei care sunt împotriva acestui deziderat al tuturor românilor l-au considerat un mare pericol”.
”Fiind deputat în Parlamentul României, un alt păcat nu îi pot inventa. Ca mănușa le vine și celor de la București să prelungească această interdicție.
George Simion a mai fost interzis în 2015. A avut această interdicție, dar ea a fost ridicată. Același motiv a fost înaintat și în 2018 lui George Simion și rămâne în vigoare până astăzi. Alt păcat nu există. Alte suspiciuni nu există, există certitudine că George Simion care avea o autoritate mare în rândul unioniștilor în 2018, în anul centenar.
Era un pericol pentru cei care se temeau ca nu cumva să se trezească toată lumea și nu cumva să susțină acest deziderat, conducerea de atunci de la Chișinău fiind în mâinile celor de la Moscova”, a afirmat Boris Volosatîi, liderul filialei partidului AUR din Republica Moldova.
Volosatîi a spus că a înțeles ”logica acestei interdicții” în mandatul de președinte al prorusului Igor Dodon.
”Atunci înțelegeam logica acestei interdicții. Azi nu o înțeleg. M-am adresat în scris către toate instanțele din Republica Moldova cu privire la această interdicție.
Am primit un răspuns evaziv, pentru că toți m-au redirecționat către Inspectoratul Comisariatului de Migrație. Am primit un răspuns ambiguu prin care mi s-a spus că nu sunt în drept să cer explicații. Aceasta o poate face însuși George Simion sau avocatul lui”, a mai spus liderul AUR Moldova.
”Este o înțelegere tacită între ambele maluri ale Prutului, pentru a nu-i permite lui George vă vină în Republica Moldova”, a adăugat el.
Fostul deputat Anatol Țăranu explică cum George Simion a devenit indezirabil în Republica Moldova.
Întrebat de ce George Simion a fost interzis în Republica Moldova încă cinci ani, fostul deputat Anatol Țăranu a precizat că ”este vorba despre o abordare foarte lapidară din partea oficialităților din Republica Moldova și din partea oficilităților României în acest caz”.
”Un lucru este evident: a intervenit Agenția de migrație a Republicii Moldova care a introdus această interdicție sau a prelungit-o încă cinci ani.
Legile Republicii Moldova în acest caz spun următoarele: o persoană poate să devină indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova în cazul în care în trecut, în prezent sau în viitor reprezintă un pericol pentru securitatea sau siguranța națională, sau în cazul în care acțiunile lui duc la destabilizarea situației politice.
Din acest punct de vedere, interdicție care a intervenit, după toate probabilitățile, vizează aceste două puncte și putem să spunem că oficialitățile Republicii Moldova care au adoptat această decizie s-au condus de faptul că acțiunile lui George Simion reprezintă pericol pentru siguranța națională a Republicii Moldova sau duc la destabilizarea situației politice. Altă explicație nu poate să fie”, a afirmat Anatol Țăranu, la Euronews România.
Analist: ”Nu exclud că a existat și anumită coordonare între Kiev și Chișinău în ceea ce privește întocmirea acestei liste”
Fostul parlamentar a mai spus că George Simion figurează pe o ”listă lungă de indezirabili” pe teritoriul Republicii Moldova, pe care se află aproape 100 de persoane. ”Această listă a fost întocmită și majorată numeric în condițiile în războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a spus el.
”Zilele acestea, numărul doi în partidul AUR, domnul Târziu, a făcut declarații incendiare referitor la integritatea teritorială a Ucrainei. El s-a referit la anumite zone ale Ucrainei care în trecut au aparținut României și a vorbit destul de deschis despre posibilitate ca aceste teritorii să fie întoarse în componența României. Acest lucru a provocat, desigur, o reacție virulentă din partea Kievului.
Cu siguranță. Chișinăul și Kievul își coordonează acțiunile în aceea ce privește starea securității naționale. Republica Moldova este alături de Ucraina un stat care se găsește sub pericolul intervenției militare a Federației Ruse. Nu exclud că a existat și anumită coordonare între Kiev și Chișinău în ceea ce privește întocmirea acestei liste”, a concluzionat el.