Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mark Rutte a fost confirmat oficial în funcția de secretar general al NATO. Momentul în care își va prelua atribuțiile

Ambasadorii țărilor membre NATO l-au confirmat miercuri pe premierul olandez Mark Rutte în funcția de secretar general NATO, în contextul în care războiul din Ucraina face ravagii la granițele sale și incertitudinea planează asupra atitudinii viitoare a Statelor Unite față de Alianța Nord-Atlantică.

”Miercuri (26 iunie 2024), Consiliul Atlanticului de Nord a decis să îl numească pe prim-ministrul olandez Mark Rutte în funcția de secretar general al NATO, succedându-i lui Jens Stoltenberg. Domnul Rutte își va prelua atribuțiile de secretar general de la 1 octombrie 2024, când expiră mandatul dlui Stoltenberg după zece ani la conducerea Alianței”, se arată într-un comunicat al NATO.

Prima reacție a lui Jens Stoltenberg despre succesorul său: ”Știu că las NATO pe mâini bune”

”Salut călduros alegerea făcută de aliații NATO ca premierul Mark Rutte să fie succesor meu. Mark este un adevărat transatlantic, un lider puternic și un creator de consens. Îi doresc mult succes pe măsură ce consolidăm în continuare NATO. Știu că las NATO pe mâini bune”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general în exercițiu al NATO.

Ursula von der Leyen l-a felicitat pe Mark Rutte: Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră

”Felicitări, dragă Mark Rutte, pentru alegerea ca nou secretar General al NATO. Guvernarea și experiența dumneavoastră vor fi cruciale pentru Alianță în aceste vremuri dificile.

Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru a consolida în continuare parteneriatul UE-NATO”, a scris Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pe platforma X.

Retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis şi a obiecţiilor pe care le aveau Ungaria şi Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă în obţinerea postului de secretar general.

Rutte preia mandatul pe 1 octombrie

El îşi va intra în atribuţii pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul acestuia a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Pe lângă acest război şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va avea sarcina să trateze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, dacă fostul preşedinte republican al SUA va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.

Relaţiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susţinerea candidaturii sale. De pildă, premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE