Polițele auto obligatorii s-ar putea ieftini în viitor, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară. Potențialele scăderi ale tarifelor RCA s-ar putea întâmpla datorită reducerii costurilor de operare ale asigurătorilor, au explicat reprezentanții autorității, într-un comunicat, fără a preciza și orizontul de timp. Surse din piața asigurărilor nu văd posibilă deocamdată scăderea tarifelor RCA, dar Consiliul Concurenței crede că sunt motive de ieftiniri.
Din acest an, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, entitate cu mai multe atribuții pe piață, a încetat colectarea unor contribuții speciale de la companiile de asigurări. O măsură care, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, va reduce presiunea financiară asupra asiguratorilor, cu efecte pozitive asupra prețurilor polițelor. Pe scurt, au fost create premisele unor ieftiniri, la un moment dat.
Reporter: „Credeți că vor scadea preturile politelor RCA?”
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Dacă scade un cost, te aștepți să vezi o anumită scadere și a produsului care incorporeaza acel cost.”
Ce spune ASF despre tarifele RCA
O scădere a prețurilor polițelor de răspundere civilă auto ar însemna un balon de oxigen pentru șoferi, pe o piață supusă scumpirilor în mod repetat. La sfârșitul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat creșterea cu 30% a tarifelor RCA față de luna iulie.
„Ar fi bine sa mai scada pt ca sunt prețuri prea mari, prea exagerate pentru noi. Având în vedere că am 23 de ani, plătesc undeva la 3.000 de lei pe an. Pe o lună e undeva la 1.000 de lei”, spune un tânăr.
Reporter: „Pe dumneavoastră cât vă costă polița RCA?”
„Aproape 800 de lei, asta cu B8. Am istoric, am grupa maximă, dar cu toate acestea crește, de la an la an se... nu se mai aplica reducerea practic, odată cu creșterea”, a mai spus un șofer.
În prezent, tarifele maxime de asigurare RCA sunt plafonate până la sfârșitul lunii martie. Chiar și așa, tot au fost posibile scumpiri.
Mihaela Barbu, jurnalistă Euronews: „Tarifele politelor RCA au fost plafonate din primăvara anului 2023, pentru a opri creșterea prețurilor. Măsura a fost luată de Guvern după falimentul Euroins, fostul lider RCA cu peste trei milioane de șoferi asigurați la momentul retragerii licenței.”
Din vara anului trecut, tarifele RCA au început să fie calculate în funcție de puterea motorului, și nu de capacitatea cilindrică. În același timp, șoferii au fost împărțiți pe două regiuni: București – Ilfov și restul județelor, ceea ce a dus la diferențe notabile la nivelul întregii țări.
„Potențiale scăderi ale primelor de asigurare sunt anticipate, în special pentru RCA, datorită scăderii costurilor de operare”, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară.