Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL susține referendumul propus de Nicușor Dan, dar pune condiții. Ciolacu crede că scopul e desființarea primăriilor de sector, dar nu se opune referendumului

Nicușor Dan continuă să-și promoveze referendumul și a primit un nou mesaj de sprijin din partea PNL. Liberalii au depus deja în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea legislației în așa fel încât să permită organizarea referendumului local în cadrul alegerilor de pe 24 noiembrie.

Bucureștenii vor putea decide dacă sunt de acord ca Primaria Generală să decidă cum se administrează bugetul Capitalei. Deși este de acord cu organizarea referendumului, premierul Marcel Ciolacu susține în continuare că Nicușor Dan putea să-i întrebe direct pe cetățeni dacă sunt de acord cu „desființarea primăriilor de sector”.

PNL susține referendumul propus de Nicușor Dan

În urma discuțiilor purtate cu primarul Capitalei, conducerea liberală a depus deja la Parlament o propunere de amendare a legislației actuale, pentru a facilita organizarea referendumului local propus de Nicușor Dan în cadrul alegerilor de pe 24 noiembrie, când are loc primul tur al prezidențialelor.

În momentul de față, legea permite doar organizarea referendumului național simultan cu un scrutin electoral. Susținerea liberală vine însă cu unele condiții.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Este vorba de respectarea și stabilirea unor criterii obiective atunci când vine vorba de repartizare a bugetului, aspect care se va analiza în detaliu între primarul general și primarii de sectoare. Și, desigur, o solicitare care este absolut necesară - nu din punct de vedere politic, ci din punct de vedere al creșterii capacității administrative la nivelul Primăriei Generale a Capitalei - ținând cont de faptul că toți cei cu care am discutat se plâng de timpul foarte mare pentru obținerea avizelor."

În prezent, primarul general dorește aprobarea bucureștenilor prin referendum local pentru exinderea competențelor Primăriei Generale, în detrimentul primăriilor de sector, atât în domeniul transferului de taxe și impozite, cât și în cel al emiterii exclusive a autorizațiilor de contrucție la nivelul Capitalei.

Un eventual acord al locuitorilor Bucureștiului pe 24 noiembrie nu înseamnă însă că Primăria Generală va obține aceste noi atribuții peste noapte. Totul se va tranșa în viitorul legislativ, de către noua majoritate. Un Parlament care, în alte dăți, „a uitat” să mai respecte voința celor care s-au pronunțat în 2009, pentru un legislativ unicameral, redus la doar 300 de aleși.

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului: „Sunt convins că acei oamenii îi vor taxa pe cei care n-au ascultat de ce au zis ei. E posibil ca acest referendum să rămână doar pe o foaie de hârtie. Teoretic, este posibil. Eu îmi doresc. Suntem, totuși, oameni serioși. Eu îmi doresc ca el să se materializeze astfel încât Bucureștiul să aibă și coerența, și banii pentru a face marile lucrări. Eu cred că Partidul Național Liberal e partid serios și că un angajament pe care și-l ia este un angajament."

Propunerile lui Nicușor Dan lovesc însă în autoritatea primarilor de sectoare. Potrivit însă unor surse liberale, întâlnirea cu primarul general a fost boicotată de unul din primarii liberali de sectoare, George Tuță, pe motiv că ar avea alte angajamente. Celălalt primar PNL are și el propriile condiții.

Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 (PNL): „Ceea ce am agreat, în principiu, este ca banii să urmeze competențele legale. Cu alte cuvinte, dacă Primăria Generală are utilitățile mari, cum ar fi apă, canal, termoficare, transport, are nevoie de mai mulți bani pentru investiții și pentru operarea acestor servicii. N-am niciun fel de problemă. Dar dacă sectoarele au nevoie - sectoarele, de exemplu, gestionează școlile, gestionează managementul deșeurilor - și atunci noi vom avea repartizarea resurselor financiare și a competențelor".

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, insistă că primarul Nicușor Dan își propune, prin acest referendum, să desființeze primăriile de sector, însă nu se opune organizării sale.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Susțin acest referendum să aibă loc, dar cred că și eu l-am văzut pe domnul Nicușor Dan că e un un primar general și un om politic care își dorește foarte mult să fie respectată legea. Nu poate să ceară ca prim-ministrul să încalce legea. Dacă ministrul Justiției și ministrul de Interne găsesc a face modificările necesare, n-am nicio problemă."

Ciolacu crede că Nicușor Dan își propune desființarea primăriilor de sector

Între timp, a mai apărut un punct divergent în discuțiile PSD-PNL pe tema referendumului local. Social-democrații vor să existe și o întrebare legată de consumul de droguri.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Colegii mei din Consiliul General vor veni și ei cu o întrebare legată de prevenția consumului de droguri în școli. Normal, vorbim de Capitala României, e cea mai expusă la acest flagel".

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „O să o analizăm. Mi se pare o temă care este foarte actuală, este o temă care trebuie să vizeze întreaga țară, nu doar Bucureștiul."

Primarul Capitalei și liderul PNL au discutat și despre cele 20 de solicitări pentru București, pe care Nicușor Dan le-a înaintat candidaților la prezidențiale, pentru a decide pe cine va susține.

Nicolae Ciucă a semnat lista de solicitări. Totuși, Nicușor Dan spune că nu e încă decis pe cine va susține în primul tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE