Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Referendumul local din București propus de Nicușor Dan, blamat de unii politicieni, susținut de alții: „Un primar general, în loc de șapte”

Nicuşor Dan a convocat o şedinţă a CGMB, pentru oportunitatea organizării unui referendum local în București. Primarul general al Capitalei a spus și care sunt cele două întrebări la care bucureștenii ar urma să răspundă dacă inițiativa se va concretiza.

Reacțiile politicienilor la încercarea lui Nicușor Dan de a organiza un referendum în București pe 24 noiembrie

Marcel Ciolacu nu se opune referendumului. Ba mai mult decât atât, se gândește la o întrebare suplimentară pentru bucureșteni, a treia de pe listă. Nu a vrut să spună, momentan, care este întrebarea, dar Nicușor Dan o așteaptă.

„Sunt de acord cu exerciţiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susţin întrebările”, a declarat premierul, miercuri, înainte de şedinţa de Guvern.

Clotilde Armand a transmis și ea că susține referendumul local, pe care l-a numit unul „pentru creșterea puterii administrative a Primarului General al Capitalei și a Consiliului General”.

„Un singur oraș, nu șapte! Susțin referendumul pentru creșterea puterii administrative a Primarului General al Capitalei și a Consiliului General:- autorizațiile de construire să fie emise doar de Primăria Capitalei și repartizarea banilor între Primăria Generală și primăriile de sector să se facă de către Consiliul General”, a scris ea, pe Facebook, adăugând:

„Avantajele Legii Capitalei sunt doar în favoarea cetățenilor:

- Un primar general, în loc de șapte primari;

- Un singur Consiliu General, în loc de șapte consilii locale/ general;

- Este stopată risipa banului public;

- Posturile politice se vor reduce de șapte ori (primari, viceprimari, consilierii din cabinetele edililor și consilierii locali);

- Nu avem nevoie de șapte poliții locale și de armata de șefi care stau în birouri în timp ce în teren se încalcă legea. Este de ajuns o singură poliție locală, reformată și care să lucreze pentru comunitate; (...)”.

PNL susține referendumul

Nicușor Dan a căutat și a găsit inclusiv sprijinul liberalilor pentru acest referendum. El și Nicolae Ciucă au făcut declarații, miercuri, despre cum ar urma să fie împățiți banii între primării, precizând totodată că săptămâna viitoare vor lansa inclusiv „un proiect comun”.

Întrebat ce anume s-ar întâmpla – în viitor – dacă măsurile referendumului vor fi luate, iar la conducerea Primăriei Capitalei ar ajunge la un moment dat un alt primar, Nicușor Dan a transmis că are încredere în cum votează locuitorii Bucureștiului.

Nicușor Dan: „Eu cred că bucureștenii sunt oameni inteligenți și vor alege un primar bine intenționat (în viitor, n.r.), indiferent de numele lui. Celălalt argument este că așa funcționează toate capitalele din Europa care au subdiviziune administrativă”.

„Am convenit că membrii Consiliului General, din partea Partidului Național Liberal, vor susține și vor vota pentru acest referendum în ședința de săptămâna viitoare. Sunt alte 20 de puncte pe care urmează să le parcurgem în zilele următoare. Am convenit cu domnia sa și pe aceste subiecte, ca atare, vom agrea și cu primarii Partidului Național Liberal, fiecare dintre aceste subiecte”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Nicolae Ciucă: „Proiectul comun urmează să fie lansat săptămâna viitoare și îl veți vedea atunci”.

Cum s-ar împărți banii între primării

Nicușor Dan: „E o chestiune foarte simplă. În loc ca Parlamentul, care nu are imaginea detaliată a Bucureștiului, să spună: Dăm atât la sută la primărie, atât la sută la primăria de sector, această împărțire să o facă Consiliul General, care știe mai bine, în funcție de nevoi, care sunt reliefate prin proiectele cu care vin toate instituțiile din subordinea celor șapte primării. (...) Asta e democrația, tot timpul unii sunt mulțumiți și alții sunt nemulțumiți, întrebarea este cine poate să ia decizia corectă”.

„Nu se pune problema ca niște atribuții pe care le au primăriile de sector să nu fie acoperite cu bani, întrebarea este care este proporția corectă între aceste necesități?”, a mai adăugat Nicușor Dan.

Nicușor Dan urmează să mai aibă discuții și cu alți politicieni, inclusiv cu Elena Lasconi. Votul legat de referendumul local va fi dat de actualii consilieri, pentru că cei noi vor intra în pâine la CGMB peste două săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE