Nicușor Dan a avut, vineri, încă o rundă de discuții cu liderul liberal Nicolae Ciucă, care i-a promis deja sprijin la referendumul local. Istoria arată, însă, că nici toate promisiunile, dar nici voința populației exprimată prin referendum nu este respectată ulterior de majoritatea politică din Parlament. Ce mai speră cei doi lideri să obțină unul de la celălalt după întâlnirea din Modrogan?
Nicuşor Dan: E decizia CGMB dacă va exista o a treia întrebare la referendum privind prevenţia consumului de droguri
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, vineri, că aparţine Consiliului General decizia includerii unei a treia întrebări la referendumul local referitoare la prevenţia consumului de droguri în şcoli.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că subiectul este unul important, dar nu a analizat deocamdată implicaţiile juridice ale adoptării unei astfel de măsuri.
"Proiecte de hotărâre pot iniţia primarul şi consilierii generali, dacă sunt într-un număr suficient de mare. Ei l-au iniţiat, eu sunt obligat să îl supun ordinii de zi şi mai departe este decizia strict a consilierilor dacă va fi pus pe ordinea de zi şi dacă va trece ca proiect de hotărâre. Eu le-am comunicat consilierilor generali de la celelalte partide conţinutul. (...) Punctul meu personal de vedere o să vi-l comunic luni dimineaţă în şedinţă. De principiu, aceasta este o problemă importantă, care trebuie să fie în atenţia bucureştenilor. Pe textul propriu-zis nu am reflectat, care sunt consecinţele juridice... Dar, de principiu, e o problemă care trebuie să ne preocupe pe toţi", a declarat primarul general.
Consilierii municipali PSD au depus, vineri, un proiect de hotărâre pentru adăugarea unei întrebări în cadrul referendumului propus de Nicuşor Dan şi anume dacă bucureştenii sunt de acord ca Primăria Capitalei să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din oraş.
Potrivit social-democraţilor, unul din trei copii care învaţă în Bucureşti spune că în şcoala lui consumul de droguri e o problemă.
"Vârsta consumatorilor a ajuns până la 10 - 11 ani, potrivit Ministerului de Interne. Anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie 'Alexandru Obregia' au fost internaţi peste 400 de copii şi tineri cu vârsta până în 25 de ani. În primele 3 luni din 2024, au primit îngrijiri medicale alţi peste 100 de copii şi tineri cu aceeaşi vârstă. Aceştia sunt doar cei care ajung pe mâna medicilor în urma consumului de substanţe interzise. Însă, există semnale suficiente că sunt mulţi elevi care consumă droguri şi nimeni nu are cunoştinţă", a transmis PSD Bucureşti.
Nicușor Dan nu s-a hotărât pe cine susține la prezidențiale
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Nu am luat o decizie fermă cu privire la susținerea candidatului pentru turul 1, o să vedem în turul 2”.
„Vreau să-i mulțumesc președintelui PNL și implicit partidului pentru că a agreat cele 20 de propuneri cu care am ieșit în spațiul public și care țin de modul în care primarul general poate să își exercite atribuțiile și de legătura sa cu Guvernul și Parlamentul. Vreau să-i mai mulțumesc pentru faptul că PNL susține referendumul local și mai mult decât atât, așa cum a spus și Nicolae Ciucă, a inițiat un proiect de lege prin care organizarea referendumului local să poată să fie simultană cu aceiași membri ai secțiilor de votare cu alegerile prezidențiale. E absurd să existe o prevedere specială prin care poți să ai aceleași secții de votare la referendum național cu alegeri naționale, să ai o prevedere expresă în care poți să faci referendum național cu referendum local și să nu ai o prevedere expresă prin care să faci alegeri prezidențiale cu referendum local”.
„Să fie foarte clar, este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegerile prezidențiale. E absolut legal. Singura chestiune este una tehnică, de aici și proiectul de lege, pentru ca birourile electorale și de municipiu, și de secții care fac alegeri prezidențiale, să se ocupe și de referendumul local. Dacă va exista acest text de lege, cheltuielile vor și mai mici, cu mai puțini oameni, dacă nu va exista acest text de lege, referendumul trebuie organizat separat”, a mai adăugat edilul, în declarația de presă comună cu Ciucă.
Ciucă: „Sunt discuții despre faptul că referendumul nu ar fi legal”
Nicolae Ciucă: „Am convenit pe subiectele legate de susținerea proiectelor comune, inclusiv pe susținerea candidaturii la alegerile prezidențiale și, de asemenea, pe aspectele legate de susținerea de către PNL a referendumului propus de către primarul general al Capitalei și, desigur, am discutat despre cele 20 de solicitări pe care domnul primar le-a înaintat cu ceva timp în urmă, în această dimineață le-am clarificat. Am și semnat această listă cu solicitări, o listă pe care i-o înmânez domnului primar”, a spus liderul PNL.
„Sunt două observații pe care le-am înscris în liste, este vorba despre respectarea și stabilirea unor criterii obiective când vine vorba de repartizarea bugetului, aspect care va fi analizat în detaliu între primarul general și primarii de sectoare și o solicitare (...) legată de timpul foarte mare de obținere a avizelor”.
„Sunt discuții despre faptul că referendumul nu ar fi legal. În democrație, trebuie să înțelegem că vocea poporului este suverană și nu trebuie să băgăm pumnul în gură oamenilor (...). Legalitatea acestui demers este foarte clară”.
Știrea inițială:
Referendumul vs garanțiile politicienilor
Nicușor Dan își dorește să obțină garanții că promisiunea lui Ciucă de sprijinire a referendumului local nu e doar o vorbă-n vânt.
Pe de altă parte, și conducerea PNL și-ar fi pus speranțele ca prin alăturarea imaginii prezidențiabilului Ciucă cu cea a primarului general să mai poată să crească în sondaje și, implicit, în intenția de vot a românilor. Pe 24 noiembrie vor avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și referendumul local în București, asta doar dacă inițiativa va fi aprobată de CGMB în şedinţa de luni. Prin această inițiativă, Nicușor Dan își dorește să ceară opinia bucureștenilor cu privire la transferul unor taxe și impozite locale - în momentul de față, încasate de către primăriile de sectoare - la Primăria Generală, pentru a avea mai mulți bani pentru anumite priorități. În același timp, Nicușor Dan cere acordul bucureștenilor pentru ca PMB să aibă competența exclusivă în ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construire la nivelul Capitalei.
Vineri, este a doua întâlnire între Nicușor Dan și Nicolae Ciucă, după ce acesta din urmă a avut consultări între timp și cu primarii liberali, de la Sectoarele 1 (George Tuță) și 6 (Ciprian Ciucu), edili care - potrivit surselor Euronews - nu ar fi deloc încântați că Ciucă și-a anunțat sprijinul pentru referendum. De cealaltă parte, Nicușor Dan ar spera să ajungă să facă prin acest referendum un prim experiment politic de succes pentru o miză mult mai mare: aceea de a crea un pol de centru-dreapta, printr-o coagulare post-electorală a formațiunilor politice de centru-dreapta.
Șapte referendumuri naționale, în ultimii 30 de ani, în România
În România au fost șapte referendumuri naționale în ultimii ani. Două au fost transpuse în realitate, altele au eșuat inclusiv pentru că partidele inițiatoare nu s-au mobilizat.
Referendumul pentru trecerea la Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, unul dintre cele mai importante, a fost ignorat de către majoritatea politică, legislatură după legislatură.
De asemenea, referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost sabotat la acea vreme prin lipsa de mobilizare a PSD. La acel moment, iniţiatorii propunerii legislative urmăreau să definească fără niciun echivoc căsătoria, astfel încât la articolul 48, alineatul 1, din Constituţia României, să citim: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. În forma actuală, articolul prevede că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Sunt astfel șanse ca referendumul local propus de Nicușor Dan să nu aibă vreun efect, în ciuda voinței electoratului bucureștean.