Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contre Nicușor Dan - Marcel Ciolacu, pe marginea referendumului propus de primarul general

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, spune că, dacă Guvernul vrea să-și arate într-adevăr susținerea pentru referendumul din București, poate da o reglementare specială prin care organizarea să fie mai eficientă și mai ieftină.

În replică, premierul declară că nu are de gând să schimbe nicio lege în timpul jocului, dar susține că, luni, consilierii municipali vor vota pentru referendumul lui Nicușor Dan.

Contre Nicușor Dan - Marcel Ciolacu, pe marginea referendumului propus de primarul general

Nicuşor Dan susține că referendumul pentru Capitală poate fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Depinde de Guvern ca acest proces să se desfășoare cât mai ușor.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple şi să coste mai puţin, poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate. Una din problemele tehnice este că legea alegerilor prezidenţiale spune că urnele se închid la ora 9 şi legea referendumului naţional sau local spune că se închid la ora 23. Deci 21 versus 23. Asta e o chestiune tehnică.

O altă chestiune tehnică este componenţa comisiilor. Ar trebui să avem două comisii în loc de una şi, evident, cheltuielile se dublează. Când a fost, a fost o suprapunere între referendum național și referendum local s-a adăugat o prevedere legală, prin lege, sau ordonanță, astfel încât ele să fie compatibile."

Marcel Ciolacu, premierul României: „Consilierii generali ai PSD vor vota pentru acest exercițiu democratic."

Reporter: „Veți schimba legea?”

Marcel Ciolacu, premierul României: „Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului. Schimbăm legile chiar după fiecare?”

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, îi amintește premierului că o situație similară a fost și la alegerile din vară.

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei: „Păi, în cazul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, nu au modificat regulile jocului cu 3 luni și jumătate înainte de data efectivă a alegerilor, printr-o ordonanță de urgență? Au uitat?”

Potrivit primarului general, costul pentru organizarea referendumului în București se ridică la 10 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE