Pastila contraceptivă de a doua zi va fi disponibilă în curând în Franța, gratuit și fără prescripție medicală, indiferent de vârstă, a declarat ministrul sănătății, François Braun. Până acum, aceasta era gratuită și fără rețetă doar pentru minore.
Pastila de a doua zieste o formă de contracepție de urgență care se ia la scurt timp după actul sexual pentru a preveni o sarcină.
În prezent, pastila costă între trei și 20 de euro și se poate obține doar pe bază de prescripție medicală.
Ministrul François Braun a anunțat vestea ca parte a unei serii de măsuri menite să consolideze protecția drepturilor reproductive și a sănătății sexuale a femeilor din țară.
François Braun a anunțat, de asemenea, extinderea testării gratuite pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală pentru toți tinerii cu vârste până la 26 de ani. În prezent, screeningul este gratuit doar pentru HIV.
Ambele măsuri vor fi incluse în proiectul de lege privind finanțarea securității sociale din 2023, care va fi prezentat Consiliului de Miniștri pe 26 septembrie.
Ministrul Sănătății are în vedere și contracepția masculină în viitor, însă nu a făcut precizări. În lista de măsuri deja adoptate de Franța se numără și cea de la începutul anului care a făcut ca anticoncepționalele să fie gratuite pentru toate femeile sub 25 de ani.
În ceea ce privește pastila de a doua zi, gratuitatea ei a dus la o scădere semnificativă a numărului de avorturi printre tinere.
Măsuri în țările europene pentru sănătatea sexuală a femeilor
În România, pastila de a doua zi poate fi cumpărată de la orice farmacie, iar prețul variază între 60 și 80 de lei.
În Anglia, Scoția și Țara Galilor, pilula contraceptivă de urgență este disponibilă gratuit în clinicile de contracepție, clinicile de sănătate sexuală, centrele NHS fără programare și în majoritatea cabinetelor medicilor de familie.
De asemenea, la 1 ianuarie 2022, Marea Britanie a anulat TVA-ul de 5% pe produsele de îngrijire intimă. Decizia a fost luată odată cu retragerea oficială a țării din Uniunea Europeană (anterior, acest lucru era imposibil, deoarece legislația UE împiedică eliminarea completă a TVA-ului la produsele sanitare.).
Scoţia a devenit prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intima. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice, precum centrele comunitare, cluburile pentru tineri şi farmacii.
Costul anual estimat al acestei măsuri pentru contribuabilii scoţieni este de 24 de milioane de lire sterline.
În 2018, Scoţia a devenit și prima ţară care a oferit gratuit produse de igienă feminină în şcoli, colegii şi universităţi.