În această săptămână au izbucnit incendii la bordul unui petrolier sub pavilion grecesc, nava părând acum să plutească în derivă în Marea Roșie, au declarat autoritățile.
Nu a fost imediat clar ce s-a întâmplat cu petrolierul Sounion după ce a fost abandonat de echipaj joi și se pare că a fost pus la ancoră.
Houthis nu au recunoscut imediat incendiul, dar au desfășurat o campanie de luni de zile împotriva transportului maritim în Marea Roșie din cauza războiului Israel-Hamas. Atacurile au perturbat o rută comercială prin care trec anual mărfuri în valoare de un trilion de euro.
Centrul de operațiuni comerciale maritime al armatei britanice din Regatul Unit a raportat incendiile într-o notă adresată navigatorilor vineri seara.
On August 21, the MV SOUNION, which had not asked for EUNAFVOR ASPIDES 🇪🇺 protection, came under an attack in the South Red Sea area and lost its engine power.
— EUNAVFOR ASPIDES (@EUNAVFORASPIDES) August 22, 2024
Following a request from the master, the operation dispatched a ship in order to rescue the crew.
While approaching… pic.twitter.com/gdSbTjmzRm
Sounion are la bord 150.000 de tone de țiței și reprezintă un „pericol pentru navigație și mediu”, a avertizat misiunea. „Este esențial ca toată lumea din zonă să fie prudentă și să se abțină de la orice acțiune care ar putea duce la o deteriorare a situației actuale”.
Vineri seara târziu, Houthis au difuzat imagini cu o explozie care a lovit Sounion, luptătorii lor pe apă în depărtare scandând sloganul grupului: „Dumnezeu este cel mai mare; moarte Americii; moarte Israelului; blestemați evreii; victorie Islamului”.
O analiză cadru cu cadru a înregistrării video realizată de The Associated Press sugerează că trei explozii simultane au lovit puntea navei Sounion. Această semnătură sugerează un atac efectuat cu explozibili plantați, mai degrabă decât o lovitură cu rachetă sau dronă.
Alte rachete și drone au fost interceptate de o coaliție condusă de SUA în Marea Roșie sau nu și-au atins țintele.
Rebelii susțin că țintesc nave care au legături cu Israelul, SUA sau Regatul Unit pentru a forța încetarea campaniei Israelului împotriva Hamas în Gaza. Cu toate acestea, multe dintre navele atacate au o legătură mică sau inexistentă cu conflictul, inclusiv unele care se îndreaptă spre Iran.
În timp ce Iranul amenință cu represalii împotriva Israelului din cauza asasinării liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, armata americană a transmis grupului de atac al portavionului USS Abraham Lincoln să navigheze mai rapid spre zonă. La începutul zilei de joi, Comandamentul Central al armatei americane a declarat că Lincoln a ajuns în apele Orientului Mijlociu, fără a oferi detalii.