Este o adevărată cursă în Uniunea Europeană pentru a renunța cât mai rapid la resursele energetice importate din Rusia. Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Moscovei obligă statele membre să găsească surse alternative de aprovizionare cu petrol și gaze. România pare bine plasată, având zăcăminte încă generoase. Cele mai importante sunt însă în Marea Neagră.
România poate deveni independentă în chestiunea energiei în numai câțiva ani. Asta susțin oficialii chestionați de Euronews. Speranțele se leagă, însă, de exploatarea gazelor din Marea Neagră. Acestea însă vor fi disponibile peste câțiva ani.
Ce spun europarlamentarii
„Este obligatoriu să acționăm acum”, spune eurodeputatul Renew Europe, Dragoș Tudorache.
„Investițiile sunt mari, dar important este că România are fondurile necesare proiectelor. Asta scurtează mult termenele”, apreciază eurodeputatul PPE, Gheorghe Falcă.
Ce garanții există, însă, că toate investițiile vor aduce independența energetică? Eurodeputatul PPE Cristian Bușoi este convins că România va deveni chiar exportator de energie în Europa.
„Nu este, însă, destul să fie scoase gazele din Marea Neagră, dacă lumea nu își va permite să le cumpere. Pentru a nu ajunge în această situație, de pe acum sunt gândite și aplicate măsuri de protecție.”, susține eurodeputatul S&D, Dan Nica.
Gazele din Marea Neagră ar putea asigura consumul național pentru încă 20 de ani. Zăcămintele sunt estimate la un volum maxim de 200 de miliarde de metri cubi.