Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 100.000 de contracte part-time, desființate în ultima săptămână

În ultima săptămână s-au desființat 108.000 de contracte part-time, potrivit datelor obținute de Euronews de la Inspecția Muncii, adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. Patronii unor firme mici au recurs la această soluție din cauza suprataxării contractelor part-time, care a intrat în vigoare luni. Consultanții fiscali atrag atenția că sunt situații în care toți angajatorii unei persoane care are mai multe contracte part-time trebuie să plătească taxe majorate.

În România au rămas mai puțin de un milion de contracte cu timp parțial

În acest moment, în România au rămas mai puțin de un milion de contracte cu timp parțial, 958, mai exact. În urmă cu exact o săptămână erau active 1 milion 103 mii aproape. Antreprenorii mici nu au putut susține în toate cazurile creșterea contribuțiilor pentru astfel de contract. Marius este patronul unei firme de curățenie din Capitală, iar până la 1 august avea angajate 27 de femei de serviciu, care munceau patru ore pe zi. A dat afară 15 dintre ele.

Marius Oprea, antreprenor firmă curățenie: „Le va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniță, la școală, adică le va fi foarte greu să își găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puțin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro.”

Valentina Saygo, expert contabil: „Firmele au probleme reale și nu și-au revenit după perioada de pandemie cu restricțiile de rigoare ale fiecăruia, cu consecințele respective. După care acum vedem ce se întâmplă și cum se pregătește altă criză, o recesiune în adevăratul sens al cuvântului și păstrarea contractelor part-time cu supraimpozitarea lor nu ar face decât să mărească și mai mult costurile, care și așa sunt incontrolabile.”

Specialiștii atrag atenția că dacă un angajat are mai multe contracte part-time, dar venitul total al acelui angajat e sub minimul pe economie, toți angajatorii trebuie să achite contribuțiile majorate, la nivelul salariului minim. Avertismentul a fost trimis și Ministerului de Finanțe.

Avertismentul a fost trimis și Ministerului de Finanțe

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali: „Am primit semnale din comerțul cu amănuntul, magazinele rurale, unde persoanele respective lucrează câte jumătate de zi, pentru că mai au treabă și în gospodărie. Prin urmare, la nivel de țară, mai ales în zonele rurale, sunt astfel de contracte, care nu erau forme de evitare de a plăti taxele, ci, pur și simplu, așa își desfășoară acele persoane activitatea.”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că această măsură va limita munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore oficial nu trăiesc din suma respectivă. Potrivit unor surse politice, Avocatul Poporul are pe masă o sesizare privind modificările Codului Fiscal. Avocatul Poporului este singura instituție care poate sesiza Curtea Constituțională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE