Cu toate că avem creștere economică, peste un milion de angajați dintre cei care susțin bugetul țării sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Câteva sute de mii dintre ei sunt vânzători cu amănuntul și angajați în restaurante și hoteluri. În terorie, mulți din aceștia urmează să primească 200 de lei în plus la salariu. Dacă vrea patronul.
Bogdan Badea, specialist în recrutarea forței de muncă, spune că salariile mici din România îi trimit pe oameni la muncă în străinătate.
Bogdan Badea, specialist în recrutarea forței de muncă: „Fără să crești salariile, poate peste nivelul inflației, nu vei mai putea atrage candidați și de multe ori nu vei mai putea reține actualii angajați.”
Paradip a venit tocmai din Sri Lanka și lucrează în barul unui hotel din Constanța. La el în țară câștiga până în 200 de dolari pe lună.
Paradip: „Câștigăm dublu și suntem fericiți. Salariul nostru, locul în care stăm, totul este bine.”
Cristina e cameristă și încercat să atragă și alte femei la hotelul în care lucrează.
Deși în luna martie s-a înregistrat o creștere cu 5,8% a salariului mediu net față de luna februarie, inflația este cu 8 procente deasupra acesteia
Însă cum supraviețuiesc cei care trăiesc din salariul minim pe economie?
Cetățean: „E foarte greu, mai ales pe timp de iarnă, mai ales cu utilitățile: facturile, gazul. De alimente nici nu mai zic. Zilnic se adaugă și nu sunt doar alimentele, ci și benzina. Totul.”
Cetățean: „Având în vedere că sunt o persoană singură, e greu. Mai merg pe economii. Mâncăm mai puțin, ne îmbrăcăm cu ce avem. Problema este că s-au scumpit și medicamentele. Eu am și diabet și costă cât nu face.”
Cetățean: „Foarte greu, salariu mic. Mama are pensia dublă cât salariul meu și dacă nu ar fi ea, care are 93 de ani, am fi murit de foame.”