Un adăpost de câini era afacerea profitabilă din care o femeie ar fi câștigat zeci de mii de euro în fiecare lună. Aceasta ar fi fost sponsorizată de persoane din străinătate pentru a avea grijă de patrupezii pe care i-ar fi promovat pentru adopție în țările lor.
Proprietara ar fi luat câinii de la adăposturi de stat, sub pretextul că îi scapă de la eutanasiere. Însă, polițiștii au găsit animale moarte, maltratate ori extrem de slabe și bolnave. Polițiștii de la Protecția Animalelor Giurgiu au făcut percheziții la o adresă unde erau 460 de câini.
Mascații și polițiștii de la Biroul de Protecția Animalelor din Giurgiu au descins pe proprietatea unei femei de 49 de ani, situată pe un câmp din afara localității Băneasa, din Județul Giurgiu. Aceasta ar fi adoptat mai mulți câini, în calitate de persoană fizică.
Ionela Lucica Găujăneanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu: „Aceasta ar deține 460 de exemplare canine, fiind cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de codotomie și uciderea cu intenție a animalelor fără drept.”
Nu este prima dată când polițiștii vin la acest adăpost. Surse Euronews spun că în urmă cu trei săptămâni a mai avut loc o descindere. Atunci au fost găsiți câini morți, dar și exemplare periculoase cu urechile tăiate, deși acest lucru este interzis prin lege.
Andrei Mocanu, avocatul proprietarii câinilor: „Se verifică, pe lângă starea de sănătate și situația îngrijitorilor, dacă dispun de suficientă hrană, de tratamente, medicamentația necesară.”
Clara Mărculescu, inspector de specialitate la Biroul de Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Giurgiu: „Aceste animale sunt ținute în acest sistem Foster. Persoanele din străinătate plătesc atât transportul, cazarea se plătește în jur de 50 de euro pe lună și serviciile medicale. Vorbim de o afacere, de bani nefiscalizați, în afară de situația gravă în care se află animalele în acest adăpost.”
Femeia câștiga zeci de mii de euro lunar
La un simplu calcul, 50 de euro pentru un câine, înmulțit cu 460 de exemplare ar rezulta 23.000 de euro lunar.
Andrei Mocanu, avocatul proprietarei câinilor: „Am oferit Poliției facturile prin care s-a achiziționat toată hrana necesară pentru 400 de câini, vorbim de facturi zilnice pentru hrană, întreținere, acte medicale.”
Cei de la Consiliul Județean Giurgiu spun că proprietara câinilor ar fi trebuit să le trimită sponsorilor din străinătate fotografii cu animalele, însă, pentru că nu ar mai fi făcut asta, oamenii nu ar mai fi trimis bani în România.
„În 2019 am venit în urma unor rugăminți ale unor organizații internaționale, care m-au rugat să verific situația. Am văzut câini de luptă fără acces la apă sau hrană, am văzut mame gravide, afară, ținute la 40 de grade în soare și am mai văzut câini morți care nu au mai fost ridicați din țarc”, a menționat o persoană care își dorește să îi fie protejată identitatea.
Clara Mărculescu, inspector de specialitate la Biroul de Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Giurgiu: „Au fost multe plângeri de la persoane din străinătate, dar și din România. Poliția, DSV, Garda de Mediu au venit aici. Unele au aplicat amenzi. Acum trei săptămâni DSV a dat amendă de 500 de milioane.”
Polițiștii au emis ordin de plasare în adăposturi pentru cei 460 de câini. Însă, Consiliul Județean, instituția responsabilă, nu îi poate prelua. Astfel, vor fi încredințați unor ONG-uri.
Clara Mărculescu, inspector de specialitate la Biroul de Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Giurgiu: „Legea în România este foarte proastă, pentru că legea permite abuzatorilor să solicite restituirea animalelor și aceasta poate fi permisă.”
Uciderea animalelor cu intenție se poate pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani.