Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pedeapsa primită de elevul de 16 ani are și-a înjughiat profesoara chiar în timpul orei de curs

Pe 5 aprilie 2023, un elev de 16 ani și-a înjunghiat profesoara de japoneză, chiar în timpul orei de curs. S-a întâmplat la Colegiul Național Ion Creangă, din București.

Pedeapsa primită de elevul de 16 ani are și-a înjughiat profesoara

La un an și trei luni de la întâmplare, Tribunalul București a decis o pedeapsă de șapte ani de detenție într-un centru de minori și obligarea achitării a 50.000 de euro ca daune morale pentru profesoara de japoneză, dar și plătirea cheltuielilor de judecată. Hotărârea instanței nu este însă definitivă.

Elevul se află în arest la domiciliu din iunie 2023, după ce fusese arestat preventiv timp de două luni. Instanța a decis menținerea măsurii de arest la domiciliu, care va fi revizuită la o perioadă de 60 de zile. Din condamnarea definitivă va fi scăzută cea a arestului la domiciliu.

Potrivit Codului penal, dacă minorul are vârsta între 14 şi 16 ani, el răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.

Elevul, care a împlinit 17 ani între timp, și are și cetățenie turcă. El a fost găsit vinovat pentru tentativă de omor calificat, tulburarea ordinii și liniștii publice și port fără drept de obiecte periculoase.

Elevul s-a interesat din timp ce pedeapsă primește dacă o înjunghjie pe profesoară

Incidentul a avut loc în timp ce profesoara împărțea foile cu teste pentru elevi. Când a ajuns în dreptul elevului respectiv, el s-a ridicat și a lovit-o, din spate, cu un cuțit în gât. Profesoara s-a ales cu o plagă înjunghiată în zona cervicală anterioară.

Procurorii spun că fapta a fost premeditată și că elevul chiar s-a interesat ce pedeapsă ar primi dacă ar înjunghia o persoană.

Anchetatorii l-au întrebat pe elev de ce a făcut așa ceva, iar el a răspuns: "Așa am simțit că trebuie să fac".

Datele din dosar arată că elevii vorbeau pe grupul de Whatsapp, iar la un moment dat, replica inculpatului a fost: "Ar merita să o omor?"

După ce a fost înjunghiată, profesoara de limba japoneză, în vârstă de 26 de ani, a rămas calmă, a sunat la 112 și a fost transportată la spital. Rana a fost una superficială.

Adolescentul de clasa a zecea nu era un copil-problemă până la acel moment, după cum spuneau profesorii.

În ultimii șapte ani, în școlile și liceele din România s-au înregistrat peste 54.000 de acte de violență. De exemplu, în 2022 au fot aproape 10.00 de cazuri, adică cu peste 7.000 mai multe decât în 2021, potrivit comunicatului Ministerului Educației, de la momentul incidentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE