De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
„Apa are o memorie. H2O nu înseamnă nimic.” De unde provin o parte dintre teoriile pseudoștiințifice ale lui Călin Georgescu
- Călin Georgescu, outsiderul ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, a lansat de-a lungul timpului, în spațiul public, mai multe afirmații pseudoștiințifice.
- Acestea s-au propagat rapid pe rețelele de socializare, fiind distribuite masiv de către simpatizanții săi.
- În declarații publice Georgescu a spus, între altele, că apa are o memorie, că ne transmite mesaje și că nu o putem rezuma la formula sa chimică.
Citește mai mult despre declarațiile făcute de Călin Georgescu
Ucraina cere să primească săptămâna viitoare invitaţia de aderare la NATO
- Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga le-a cerut omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO, relevă o scrisoare consultată vineri de Reuters.
- Scrisoarea sugerează o nouă ofensivă diplomatică a Ucrainei de a obţine primirea în NATO, demers înscris şi în "planul de victorie" în războiul cu Rusia prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aliaţilor occidentali ai Kievului.
- Acest plan cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un "pachet de descurajare non-nucleară", să fie admisă în NATO şi să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune, această ultimă cerere fiind între timp aprobată de preşedintele american Joe Biden pe finalul mandatului său, apoi şi de Marea Britanie şi Franţa.
Citește mai mult despre solicitarea făcută de Ucraina
Scenariile alegerilor prezidențiale. Retragerea lui Marcel Ciolacu și impactul renumărării voturilor asupra procesului electoral
- În România, Biroul Electoral continuă renumărarea tuturor voturilor, o măsură cu puține precedente în Europa, ba chiar în lume.
- Consiliul Suprem de Aparare anunță că alegerile au fost afectate de atacuri cibernetice și de tratamentul preferențial al Tiktok pentru unul dintre candidați.
- Marcel Ciolacu scrie că se retrage din cursa prezidențială, dar va ramâne pe listă chiar dacă alegerile se reiau. Între timp, Elena Lasconi a transmis, că „nu îi va lăsa pe cei nouă judecători ai Curții Constituționale să își bat joc de democrație”. În fine, duminică are loc scrutinul parlamentar.
Citește scenariile alegerilor prezidențiale.
Câte buletine de vot vom primi duminică, la alegerile parlamentare 2024
- Românii cu drept de vot sunt chemați la urne duminică pentru a alege noile liste de senatori și deputați care vor alcătui următorul Parlament al României.
- Alegătorii vor vota partidele/alianțele politice care propun lista de candidați sau pot vota pentru un candidat independent.
- Partidele/alianțele politice au propus liste separate de candidați pentru Senat și Camera Deputaților.
Citește totul despre alegerile parlamentare de duminică
Reprezentanții Tiktok, audiați săptămâna viitoare în Parlamentul European privind alegerile din România
- Reprezentanţii platformei TikTok vor fi audiaţi marţi în comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European.
- Anunțul a fost făcut joi de eurodeputatul PSD Dan Nica, în contextul în care există suspiciuni privind o posibilă influențare a primului tur al alegerilor prezidenţiale din România de către rețeaua de socializare.
- Dan Nica, liderul delegaţiei PSD în Parlamentului European, a cerut, miercuri, în plenul Legislativului European la Strasbourg, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Colegiului Comisarilor să ofere răspunsuri referitoare la „entităţile străine” care „s-au amestecat” în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, potrivit Agerpres.
Citește despre audierea reprezentanților Tik Tok din Parlamentul European