Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mobilizare masivă online împotriva lui Călin Georgescu. Influenceri și artiști îndeamnă la un vot informat

Există o mobilizare masivă în mediul online a celor care îl contestă pe Călin Georgescu. Reacții critice vin din partea mai multor influenceri, artiști, actori, scriitori sau comedianți. Toți le cer românilor să iasă la vot și să se informeze înainte de a opta pentru un anumit candidat. Mai mult, ei fac un apel la români să meargă la urne și în acest weekend, pentru a vota viitorul Parlament

Zeci de influenceri transmit mesaje public, după primul tur al alegerilor prezidențiale. Ei îndeamnă urmăritorii să iasă la vot și să își facă cunoscute pozițiile pro democrație și pro-europene. 

Selly are un mesaj clar pentru urmăritorii lui și pentru români, în general: să se informeze din surse digure înainte să meargă la vot.

Andrei Șelaru, influencer: „Cred că și noi putem acum, fiecare dintre noi, să dăm ceva înapoi acestei țări, să ne luăm câteva ore, să ne documentăm și să ieșim la vot și să votăm informat. Nu vă lăsați manipulați de videoclipuri de propagandă ale unui candidat sau ale unui partid, de story-uri pe Instagram sau de edituri pe Tiktok. Încercați să vă informații din surse independente și să ascultați toate părțile implicate. Duminica asta alegem cum va arăta Parlamentul României în următorii patru ani de zile. Suntem o democrație reprezentativă, ceea ce înseamnă că Parlamentul este cea mai importantă structură pe care o votăm. Parlamentul este cel care votează legile, cei care pun sau dau jos Guvernul și prim-ministrul. Parlamentul votează dacă această țară merge sau nu la război.” 

Critici vehemente în mediul online

Pe internet, curg în valuri criticile la adresa lui Călin Georgescu.

Irina Rimes, artistă: „Eu cred că 80% din oamenii care au votat cum au votat acum, nu vor mai vota la fel, pentru că s-au trezit, și-au dat seama că au căzut într-o capcană și că de fapt nu este ceea ce părea sau ceea ce recomanda discursul lui frumos, că într-adevăr vorbește foarte frumos, dar la o analiză un pic mai profundă, chiar și fără acele inepții că apa este, nu este H2O, că piramidele nu sunt piramide și nu știu ce de energie și că n-au fost folosite până acum, că s-a întâlnit cu extratereștri, că gândirea rusească ne va salva. Adică chiar și fără astea poți să-ți dai seama că discursul lui este un de-un discurs de conducător de sectă. Să ajungi în 2024 să spui că femeia n-ar trebui să voteze pentru că n-are viziune, asta este cea mai mare inepție. Așa că mergeți și pe data de opt la prezidențiale și salvați democrația, că au murit oamenii război pentru ea, nu vrem să fim conduși de un legionar fascist pe care îl aplaudă Kremlinul.” 

Andrei Ciobanu, comediant: Zice omul ăsta exact că vrea să facă, așa că am luat niște informații cuvânt cu cuvânt din programul lui electoral, ca să nu ziceți că bag eu de la mine de ce el vrea așa un nou model social, economic și politic, inovator și unificator suveranism, distributism, menit să producă modificări structurale și, în final, o schimbare de sistem. Ce înseamnă cuvintele astea? Pe scurt, înseamnă o revoluție. Pentru că revoluția este o schimbare de sistem și un nou model societate, care nu e democrația, nici economie de piață. Eu unul refuz să cred că românii și-ar da, conștient și de bunăvoie, țara pe mâna Rusiei.”

Dana Rogoz, actriță: „Ce vă rog, celor care stați de obicei acasă și nu votați și care poate sunteți liniștiți, că hai mă, sigur nu iese ăsta. Haideți să nu fim așa siguri, că nu este și chiar să ne exercităm dreptul la vot, să mergem să votăm. 

Artiștii fac apel public la ceilalți oameni cu influență să iasă și să împărtășească gândurile lor cu urmăritorii.

Delia, artistă: „Am ajuns să ne raportăm la frică. Tu nu poți să vrei să te votez și să decizi tu care e rolul meu, pentru că-s femeie. Tu nu poți să mă ții, nu-mi pui piciorul pe cap pentru că-s femeie. Nu spui că e prea mult pentru mine să lucrez în funcții pentru că sunt femeie. Nu poți face asta și să vrei să te votez. Nu e ok să te folosești religie.”

Andrei Leonte, cântăreț și finalist al Eurovision România din 2013, spune că bulele internetului ar trebui să distribuie postări masiv, pentru a arăta care este fața reală a lui Călin Georgescu și cât de periculos este. El mai adaugă că: „refuză să creadă că atât de mulți oameni sunt extremiști putiniști cu portretul lui Antonescu în casă”. 

O altă reacție a venit și pe contul de Facebook lui Mihai Șora, pe care - de la moartea scriitorului - îl administrează soția acestuia. Ea a analizat conținutul cărții lui Călin Georgescu, iar în finalul postării concluzionează că este „un delir halucinatoriu cosmetizat în „proiect de țară”. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE