Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenariile alegerilor prezidențiale. Retragerea lui Marcel Ciolacu și impactul renumărării voturilor asupra procesului electoral

În România, Biroul Electoral continuă renumărarea tuturor voturilor, o măsură cu puține precedente în Europa, ba chiar în lume. Consiliul Suprem de Aparare anunță că alegerile au fost afectate de atacuri cibernetice și de tratamentul preferențial al Tiktok pentru unul dintre candidați. Marcel Ciolacu scrie că se retrage din cursa prezidențială, dar va ramâne pe listă chiar dacă alegerile se reiau. Între timp, Elena Lasconi a transmis, că „nu îi va lăsa pe cei nouă judecători ai Curții Constituționale să își bat joc de democrație”. În fine, duminică are loc scrutinul parlamentar.

Cam așa arată ceea ce știm sigur astăzi. Dar lista întrebărilor fără răspuns este uriașă. România a intrat de bunăvoie în zona periculoasă a interpretărilor legale, acolo unde și constituționaliștii se contrazic.

Ce se întâmplă după renumărare, în contextul în care se așteaptă vestea de la CCR, care în esență dacă se vor relua sau nu turul 1 al alegerilor prezidențiale.

Ce se întâmplă după renumărare?

Scenariul 1

Dacă nu există schimbări în rezultatul din primul tur, alegerile se vor desfășura confrom calendarului, iar turul doi va fi pe data de 8 decembrie, așa cum fusese stabilit inițial.

Scenariul 2

Dacă s-au găsit nereguli în numărarea voturilor și dacă ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur se reiau alegerile cu primul tur, apoi cu turul al doilea. Potrvit legii, în ipoteza în care CCR anulează votul, decizia cu privire la turul cu numărul doi vine în a doua duminică de la data anulării alegerilor. Nu suntem încă în această decizie, de aceea s-au luat în calcul aceaste date:

  • Turul 1 - 15 decembrie
  • Turul 2 - 29 decembrie

În ipoteza în care CCR va dovedi că alegerile au fost fraudate, acestea nu vor continua cu turul al doilea modficat cu de exemplu: Călin Georgescu și Marcel Ciolau, în locul Elenei Lasconi. Alegerile se reiau cu toți cei 14 candidați, careau rămas 13, în urma declarației de retragere a lui Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu se retrage

Marcel Ciolacu, candidatul Partidului Social Democrat (PSD), a ieșit pe locul al treilea în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024, fiind devansat de Elena Lasconi, candidată USR, cu o diferență de aproximativ 2.700 de voturi și puțin, foarte mică rațiunea numerelor mari. Cu alte cuvinte, este cât se poate de posibil ca în urma renumărării voturilor această infimă diferență să producă niște efecte pe care le așteptăm sau nu.

Bună oară, Marcel Ciolacu a declarat astăzi că ia în calcul retragerea din cursa electorală, retragerea din competiție, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă se decide reluarea alegerilor de la 0, mai participă domnul Ciolacu? Sau dacă domnul Ciolacu trece pe locul al doilea, la masa verde, de exemplu, cum am putea să facem o analogie, vrea să mai intre în această finală prezidențială? Greu de spus și de aici s-au născut alte interpretări cu privire la ce a vrut să spună autorul.

Există totuși un precedent al acestor alegeri. Nu trebuie să ne uităm în urmă cu 30 de ani, și anume cazul lui Ludovic Orban, care de asemenea a declarat cu foarte puțin timp înainte de primul tur de scrutin: „Nu vreau să mai particip, eu nu mai candidez și îi îndemn pe cei care m-ar vota să meargă cu doamna Lasconi.” S-a întâmplat asta? Da sau nu, pentru că totuși domnul Orban are 20.000 de voturi valide, în dreptul său, nu sunt nule, nu scrie pe ele Elena Lasconi, sunt 20.000 de voturi ale lui Ludovic Orban.

Cu alte cuvinte, dacă domnul Ciolacu spune astăzi mă retrag din cursa electorală, în primul rând, buletinele de vot vor îl vor conține și pe domnul Ciolacu, pentru că au fost validate de Biroul Electoral Central, trebuie doar, eventual să fie din nou imprimate, dar vor fi imprimate și cu domnul Ciolacu și cu domnul Orban, indiferent de declarația publică a liderului PSD. Și de aici situația, sigur, este din ce în ce mai complicată.

E o zi în care ne uităm la Biroul Electoral Central, ne uităm la Curtea Constituțională, întrebăm în toate direcțiile pentru a înțelege ce urmează sau ce poate urma.

Biroul Electoral Centrala trimis un document prin care precizează că reprezentanții din birouri electorale județene nu pot să mai trimită detalii de la renumărare, pentru că sunt confidențiale.

Cum se desfășoară renumărarea voturilor

Asta înseamnă pentru noi, românii, că se menține suspansul. Vom afla rezultatul renumărării, poate cel mai devreme duminică seara, atunci când Biroul Electoral Central a setat data până la care ar trebui să se încheie acest proces de numărare din nou a voturilor. E vorba de duminică, ora 22:00, după ce s-au încheiat alegerile parlamentare. Dar atenție, această oră nu coincide neapărat și cu momentul la care vom afla și rezultatele, din cel puțin două motive. Poate că mai este nevoie de timp să fie centralizate toate procesele verbale și poate Biroul Electoral Central nu va dori să ofere public acest rezultat chiar atunci când se încheie acest proces. Poate va mai avea nevoie de timp pentru a pregăti și declarația oficială. În mod clar, se va întâmpla după ce au loc alegerile parlamentare. Știm deja că urnele se vor închide la ora 21:00 duminică seara.

Este un proces diferit față de ce am văzut în noaptea alegerilor odată, pentru că nu se mai filmează momentul în care se desfac buletinele de vot, se filmează doar momentul în care se încheie renumărarea și se pun buletinele într-un fișet. Cheia o ia președintele secției de votare. Fix așa scrie în circulara pe care BEC a trimis-o către birourile județene. Se face această procedură pentru că BEC vrea să se asigure că nimeni nu va mai umbla la acele voturi pentru a măzlui poate rezultatele. Apoi, o altă modificare relevantă în acest context este faptul că partidele vor avea doar un singur reprezentant în fiecare birou județean, nu la fiecare secție, așa cum se întâmpla până acum la prima procesare a acestor date cu privire la procesul electoral.

Iată că aceste proceduri pe care le impune delegațiilor Biroul Electoral Central ridică și multe semne de întrebare, mai ales de la reprezentanții partidului USR, care chiar îi îndeamnă pe delegați să nu respecte aceste reglementări impuse de către Biroul Electoral Central, pentru că, spune USR, nu există niciun fundament legal și ar invita cumva și la posibile fraude, pentru că nu există o supraveghere adecvată.

Renumărarea voturilor

Ce știm?

Curtea Constituțională a decis că toate voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale vor fi renumărate. Aceasta este o măsură rar întâlnită la nivel internațional, justificată, potrivit CCR, de suspiciuni de nereguli semnificative în procesul electoral.

Ce nu știm?

Motivarea deciziei CCR este încă un mister. Publicul și partidele politice nu cunosc dovezile exacte care au stat la baza hotărârii. Mai mult, rămâne neclar de ce renumărarea se extinde la toate voturile și nu doar la anumite secții unde au fost sesizate nereguli.

Procesul de renumărare

Ce știm?

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit ca procesul de renumărare să se finalizeze până duminică, 1 decembrie, ora 22:00. În plus, BEC a interzis accesul observatorilor, o decizie care a atras critici vehemente din partea societății civile și a unor partide politice.

Ce nu știm?

Nu este clar cum și când vor fi transmise rezultatele renumărării. De asemenea, rămâne incert dacă această renumărare va duce la reluarea primului tur de scrutin sau dacă procesul electoral va continua conform calendarului inițial.

Influențele externe. Ce spune CSAT

Ce știm?

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a constatat că alegerile au fost afectate de atacuri cibernetice atribuite Federației Ruse. Mai mult, un candidat ar fi beneficiat de un tratament preferențial din partea platformei TikTok, ceea ce a generat suspiciuni legate de corectitudinea procesului electoral.

Ce nu știm?

CSAT nu a oferit dovezi concrete care să susțină aceste acuzații. De asemenea, nu este clar dacă aceste constatări vor fi urmate de o anchetă civilă sau militară care să stabilească responsabilități și să sancționeze eventualele abateri.

Situația lui Marcel Ciolacu

Ce știm?

Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a anunțat că nu va participa într-un eventual nou prim tur al alegerilor, însă numele său va rămâne pe buletinul de vot. Această situație este cauzată de faptul că buletinele de vot, odată validate de BEC, nu pot fi modificate fără reluarea completă a procesului electoral.

Ce nu știm?

Nu este clar ce se va întâmpla cu voturile exprimate în favoarea lui Marcel Ciolacu în cazul unui nou scrutin. Vor fi acestea anulate sau vor fi redistribuite? De asemenea, rămâne incert dacă retragerea sa va influența decizia CCR privind validarea sau anularea primului tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE