Jurnaliștii Euronews au discutat cu două paciente ale medicului Dan Tesloianu care a fost arestat preventiv în cazul stimulatoarelor cardiace refolosite de la persoane decedate și apoi vândute ca noi. Acestea povestesc chinurile prin care au trecut după implantarea dispozitivelor medicale despre care bolnavele cred că erau second hand. "M-a operat de șapte ori după montarea dispozitivului pentru că tot făceam infecții", spuna una din paciente. A doua bolnavă se plânge că acum se simte mult mai rău decât înainte de montarea stimulatorului cardiac.
Potrivit anchetatorilor, cei doi cardiologi Dan Tesloianu, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, și Eduard Belu de la Spitalul Militar Brașov au pus în pericol viața pacienților. Ei ar fi implantat peste 230 de dispozitive medicale preluate de la cadavre. Este și cazul acestei femei care a dorit să-i fie protejată identitatea.
„Acel dispozitiv nu a funcționat, nu funcționează nici acum, dar am foarte multe complicații. În loc să mă ajute, mi-a distrus viața. Pentru că eu sunt acum mai rău decât înainte să fie montat”, a declarat o pacientă pentru Euronews România.
Pacienta a mărturisit că în timpul operației a fost conștientă și i-a auzit pe medici cum se chinuiau să conecteze al treilea fir al aparatului, dar nu au reușit.
„Ultimul fir era prea scurt și nu ajungea să fie conectat. Și îmi e clar acum că era prea scurt pentru că a mai fost folosit și a fost tăiat”, a povestit ea.
„După ce medicii de la Parhon m-au smuls din ghearele morții, am mers la mai mulți medici să controlez aparatul, la medici buni de la Parhon. Toți îmi spuneau că aparatul nu funcționează”, a adăugat femeia.
Maria este o altă pacientă operată de medicul Tesloianu. Ea susține că a suferit șase operații din cauza dispozitivului montat.
„Când mi-a băgat aparatul mi-a făcut resuscitare. Apoi aparatul a început să iasă și să facă infecție. De șapte ori m-a operat. Mi-a schimbat după 4-5 ani. Iar îl punea, iar ieșea. Făcem infecție”, a precizat femeia.
Colegiul Medicilor consideră practica una ilegală și imorală, iar medicii care au implantat astfel de dispozitive ar putea rămâne fără dreptul de liberă practică. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, a declarat, la Euronews, că situația va fi analizată în cadrul comisiilor teritoriale de disciplină.
„La ora actuală, înteleg că unul dintre medici are dreptul suspendat pentru că așa a dispus Procuratura, lucru care va intra în actiune de îndată. Restul medicilor implicați vor intra în comisia de disciplină teritorială a celor trei județe - Iași, Brașov și Neamț. La finalul acestor anchete disciplinare, se poate ajunge la ridicarea drept de liberă practică”, a explicat Daniel Coriu.
„Refolosirea dispozitivelor medicate este ilegală, în afara oricăror proceduri de spital. Asta înseamnă că procedura e ilegală, imorală și din punctul nostru de vedere - nedeontologic. Nu poate să rămână fără sancțiuni”, a mai precizat președintele Colegiului Medicilor.
După aflarea deciziei arestului preventiv, avocatul medicului Dan Tesloianu, Marius Todeancă, a spus că doctorul pe care îl reprezintă a folosit stimulatoare cardiace extrase de la persoane decedate pentru a salva vieți și nu în scopul foloaselor personale.
În schimb, Ministerul Sănătății a transmis că legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea acestor dispozitive medicale. Aceeași sursă transmite că, în urma verificărilor făcute la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Spiridon” din Iași s-a constatat că stimulatoarele cardiace aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează sau resterilizează.