PSD și PNL ”s-ar face de râs dacă ar reveni asupra unei date” privind organizarea alegerilor prezidențiale, a declarat analistul Radu Magdin, în direct la Euronews România. De asemenea, Cristina Prună, deputat USR, a acuzat coaliția de guvernare că îi ține pe ”români în șah”, iar prin aceste neînțelegeri, Guvernul ”se joacă cu nervii noștri”. De cealaltă parte, Lavrin Covaci, vicepreședinte al PSD Sector 1, a precizat că o posibilă schimbare a calendarului alegerilor ar putea fi considerat un gest ”relativ neserios” și a reiterat că social-democrații vor ca prezidențialele să aibă loc în septembrie.
În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, analistul politic Radu Magdin a vorbit despre divergențele dintre PSD și PNL privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale.
”În momentul de față, ambele partide din coaliție par a se autoîncuraja. Pot obține mai mult separat decât împreună. Fiecare își face calcule proprii din punct de vedere al candidatului propriu.
Dacă tot au modificat-o de data asta (data alegerilor prezidențiale, n.red), sincer s-ar face de râs dacă ar reveni asupra unei date”, a declarat analistul politic Radu Magdin, la Euronews România.
Cât despre modul în care social-democrații ar putea profita de pe urma organizării alegerilor în septembrie, când urmează să aibă loc creșteri de pensii, Magdin consideră că PSD și-ar îngusta bazinul electoral.
”Nu cred sincer că PSD are nevoie de acest moment. (...) În ultimele luni, PSD își îngustează bazinul electoral pe o plajă națională și prezidențială, vorbind prea mult, din punctul meu de vedere, de pensionari și de pensii. Până la urmă, au fost votați de o bază mai largă și dacă au obținut un scor bun, asta nu înseamnă că dintr-odată dispar tinerii și antreprenorii din țară”, a mai spus Magdin.
Cristina Prună (USR) acuză PSD și PNL: ”Țin românii în șah. Se joacă cu nervii noștri, ai tuturor”
În schimb, Cristina Prună, deputat USR, a punctat că alegerile prezidențiale ar trebui organizate la termen, adică în luna noiembrie.
”Văd același film la fel de întortocheat și la fel de încercat să ducem atenția opiniei publice în altă parte, pe care l-am văzut la comasare. În ianuarie și februarie discutam cum se ceartă PNL și PSD la televizor despre alegerile acestea.
Românii ar trebui să vadă o campanie serioasă la prezidențiale. Unii români așteaptă luna septembrie să meargă la mare în Grecia. Poate nu își permit pe vârful verii, când prețurile sunt mari să meargă în vacanță, apoi începe școala (...)
Țin românii în șah. Se joacă cu nervii noștri, ai tuturor, pentru că la final sunt doar niște calcule politice meschine. Nu e decât o fumigenă care ne ocupă timpul”, a mai spus Prună.
De cealaltă parte, Lavrin Covaci, vicepreședinte al PSD Sector 1, a reamintit că organizarea alegerilor prezidențiale pe 15 și 29 septembrie reprezintă un subiect stabilit în coaliție încă din luna februarie.
”Am stabilit acest lucru în coaliție. Datele pentru turul unu și turul doi sunt stabilite de ceva timp, convenite în coaliție - 15 și 29 septembrie. DIn punctul nostru de vedere, singurul lucru pe care-l discutăm este emiterea acestui HG.
Odată ce am stabilit un anumit calendar, să schimbăm acum din mers, mi s-ar părea relativ neserios, din partea cuiva, și partenerii noștri de guvernare. (...) Nu văd problema să avem alegeri prezidențiale în septembrie”, a mai afirmat Lavrin Covaci, la Euronews România.
Ionuț Stroe (PNL): ”În perioada de vară este imposibil de purtat aceste dezbateri”
În schimb, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt PNL, a explicat că este nevoie de o ”dezbatere așezată, consistentă, una reală” pentru alegerile prezidențiale, iar în perioada verii, când mulți români sunt plecați în concediu, ar fi dificilă organizarea unor dezbateri.
”Indiferent de data alegerilor, va asigur că PNL este pregătit. Alegerile prezidențiale, fiind și cele mai de interes pentru români, au nevoie de o dezbatere așezată, consistentă, una reală. Din punctul nostru de vedere este de preferat să se desfășoare în zona perioadei lunilor de toamnă.
În perioada de vară este imposibil de purtat aceste dezbateri publice. Foarte mulți români sunt în concediu după un an de muncă. Perioada verii este puțin nepotrivită de a avea o campanie electorală, mai ales în luna august”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.
De asemenea, Ionuț Stroe a subliniat că discuțiile în coaliție privind data alegerilor prezidențiale vor continua.
”Nu există o decizie formalizată. Nu există o hotărâre de Guvern cu un calendar pentru aceste alegeri prezidențiale. Din punctul meu de vedere, nu s-a schimbat absolut nimic, dar trebuie să domine rațiunea și înțelegerea.
Această cursă prezidențială decide viitorul acestei țări.
Nu înțeleg dacă există în momentul de față o grabă și dacă ar putea oricine să-mi explice dacă există o diferență între două luni de campanie așezată în plus dacă le organizăm în toamnă ... Ce ar pierde alegătorul român? Prin aceste dezbateri am avea de câștigat”, a concluzionat el.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă parlamentarii și președintele României, după ce au votat la locale și europarlamentare.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.