Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordonanța drugtest. Experții cer praguri pentru substanțele incriminate: „Vor face diferența între o persoană care e un pericol pe șosele și una care nu e”

Experții medicali consideră necesară stabilirea unor praguri pentru consumul de droguri, astfel încât să fie făcută o departajare între cei care se află sub influența substanțelor când se urcă la volan. Asta pentru că o substanță incriminată ca drog poate să fie ingredientul principal dintr-un medicament recomandat de medic. Ordonanța antidrog a fost modificată de Guvern, joi, cu principala schimbare care prevede reținerea permisului auto pentru cel mult 72 de ore.

Ordonanța drugtest: Experții cer praguri pentru substanțele incriminate

Dr. Costescu Mihnea, Medic primar medicina legală la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici: „Trebuie format grupul de lucru de către CSML, realizate, discutate și propuse niște praguri. Știți cum este: experții propun, politicul decide. În acel moment introducem o limită și putem să avem o situație care se poate evalua la nivel național. Dacă la șoferul respectiv constatăm că nu are sau că are o concentrație mai mică, vom considera că nu este sub influență. Dacă este mai mare, vom considera că este sub infleunță. Se va rezolva această problemă cu consumul de mac, de exemplu, că nu poți să mănânci mac 2 kg ca sa ajungi la concentrațiile pe care le are un consumator și atunci acest lucru s-ar rezolva. S-ar rezolva și problema unui consumator ocazional, care trebuie anunțat, după ce ați fumat o țigară de canabis într-un club, două-trei zile nu conduceți”.

Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor: „Toți specialiștii în domeniul medical sunt de acord că e nevoie să introducem praguri. Există oameni, poate în politie, poate în guvern, care ar dori ca lucrurile să fie simple. Ești drogat, nu ești drogat, ești sub influență, nu ești sub influență, e substanța, nu e substanța, mergi la pușcărie, nu mergi la pușcărie. Or când vine vorba de corpul uman, de sănătatea umană, de comportamentele umane, lucrurile nu sunt niciodată simple și niciodată albe sau negre. O substanță se poate afla în organismul unui om fără ca acea persoană să fie sub influență”.

Și se rezolvă această situație dacă apar pragurile?

Eugen Hriscu: „Absolut, absolut, pentru că practic putem să facem diferența între o persoană care într-adevăr este un pericol pe șosele”.

Chestor Georgian Drăgan: „Poliția Română nu stabilește nicidecum pragurile. Aceste praguri sunt și trebuie să fie stabilite de către medici, ceea ce s-a și întâmplat. Au fost dezbateri publice pentru OUG 84, la care au participat medici legiști de la Medicina Legală, de la INML, de la Ministerul Sănătății. Și reiterez faputul că atât OUG 84, cât și OUG de azi, care vine cu acest termen de 72 de ore, ambele au fost semnate de Ministrul Sănătății”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE