Aproape 80 de localități din România nu mai îndeplinesc condițiile pentru a se numi orașe sau municipii, conform statisticilor oferite de noul recensământ. În județul Brașov, municipiul Codlea, dar și orașele Rupea și Predeal, au un număr mai mic de locuitori decât prevede legislația în vigoare. În cazul unei reforme administrative, primăriile ar avea de pierdut fonduri consistente, atât de la Guvern, cât și de la Uniunea Europeană.
Ce înseamnă schimbarea titulaturii?
Schimbarea titulaturii de la municipiu la oraș, ar însemna pierderi financiare semnificative pentru administrația locală care are în derulare proiecte de milioane de euro.
Mihai Cîmpeanu, primarul municipiului Codlea: ”Pe partea de ceea ce înseamnă fonduri europene și atragerea de fonduri nerambursabile ar exista o afectare. Vorbim din start de aproximativ opt milioane de euro pentru că noi ca și municipiu avem sigur, bani prealocați, opt milioane de euro. În schimb orașele au sumele mai mici.”
Primarul recunoaște că lipsa dezvoltării imobiliare din ultimii ani i-a făcut pe tineri să se mute la marginea orașului sau la sate.
Mihai Cîmpeanu, primarul municipiului Codlea: ”Eu îmi știu generația mea, eu îmi știu colegii care au preferat având ofertă imobiliară mult mai deschisă în alte localități au preferat să își achiziționeze prin credit locuințe noi.”
În localitatea Predeal mai locuiesc puțin peste 4.000 de oameni. Pentru a se putea numi oraș însă, Predealul ar trebui să aibă cel puțin 5.000 de locuitori. Doamna Viorica, o localnică din Predeal, spune că fiul ei s-a mutat pentru că orașul nu-i oferea nici o oportunitate.
Viorica, localnică Predeal: ”Stă în Brașov, are serviciul în Predeal, dar stă în Brașov. S-a mutat pentru că sunt alte oportunități acolo? Exact, da, deci nu se compară cu Predealul. Normal că bine nu e. Deci bine nu e și nici nu va fi, dar din moment ce locuri de muncă nu sunt și alte posibilități...”
Populația României, în scădere
Primarul din Predeal e conștient de lipsa perspectivă pentru tineri. Edilul spune, că are, însă, un plan de repopulare a orașului în cel mult un an și jumătate.
Sorin Cioban, primarul orașului Predeal: ”Mulți tineri au preferat neavând ca să spun așa perspective în orașul natal au preferat să își caute loc de muncă în străinătate, mai ales, nu neapărat în orașele mai mari din jurul Predealului. În momentul de față există un Plan Urbanistic Zonal, acea zonă de care vorbim nefiind reglementată din punct de vedere arhitectural este nevoie de un PUZ și va fi un cartier cu peste 800 de apartamente și toți locuitorii de acolo vor fi cetățeni ai orașului Predeal.”
Sociologii avertizează de ani buni că populația României scade dramatic.
Gelu Duminică, sociolog: ”Din punctul meu de vedere, în momentul de față trebuie să vorbim despre o organizare administrativă majoră în România pentru că dezvoltarea României nu mai poate fi făcută cu 3.200 de unități administrative cât sunt în momentul de față. Noi trebuie să gândim structurile de administrare mult mai largi și mult mai eficiente pentru cetățean. Nu se va întâmpla asta totuși pentru că ai noștri politicieni nu vor să renunțe la pozițiile pe care le au.”
La nivel național, după recensământul din 2021, aproximativ 80 de orașe și municipii nu mai întocmesc criteriile pentru titulatura pe care o dețin în prezent. Printre orașele cu mai puțin de 5.000 de locuitori se mai numără și Azuga, Cavnic, Borsec sau Făurei.