Timișoara a devenit, oficial, capitala europeană a culturii. Tiltul a fost obținut în urma unei competiții puternice cu alte 14 orașe din România. Așadar, va fi un an plin pentru orașul de pe Bega, un an al artelor, al muzicii, al teatrului și al bucuriei.
Timișoara a devenit una dintre cele trei capitale europene ale culturii în 2023, alături de Elefsina din Grecia și Veszprém din Ungaria. Pentru acest titlu, orașul de pe Bega a concurat cu alte 14 orașe din România, printre care s-au numărat și București, Cluj-Napoca sau Baia Mare.
Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii: „Avem o nouă ocazie să producem bucurie oamenilor, pentru că avem o nouă ocazie să ieșim în lume cu ceea ce ne reprezintă cultural, avem o nouă ocazie să deschidem orașul și tara pentru cei care vor să vadă cultură românească și să producă cultura lor la noi.”
Sute de mii de turiști sunt așteptați să viziteze orașul care devine un pol cultural de interes european.
Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România: „Victor Brauner este un pictor român care a plecat în Franța, a revenit în România, iar apoi a plecat din nou în Franța. Suntem foarte mândri să prezentăm valoarea acestui pictor, pe tot parcursul anului. Apoi vom continua cu o expoziție foarte așteptată, Brâncuși, la care încă lucrăm împreună cu Centrul Beaubourg.”
Ovidiu Şandor, Comisar expoziția „Constantin Brancuși”: „Eu sper că lumea se va îndrăgosti în primul rând de Timișoara. Cred că lumea va descoperi că Timișoara are... așa se conturează ca un oraș al artei vizuale.”
Premiul Melina Mercouri, acordat Timișoarei
Timișoara a obținut premiul Melina Mercouri, în valoare de un milion și jumătate de euro, pentru proiectul care se va desfășura timp de un an. Premiul este acordat de Comisia Europeană tuturor capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.
Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Comisia Europeană a considerat proiectul „Timișoara - capitală culturală europeană” ca fiind un proiect foarte bun. Este un proiect care privește către viitor, nu este ceva limitat în timp, ci așează bazele unei dezvoltări strategice culturale.”
Titlul de capitală europeană a culturii a fost acordat pentru prima dată în 1985 și de atunci a fost obținut de peste 60 de orașe.