Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O provincie din Argentina emite propria monedă. „Chacho” are o paritate de 1 la 1 cu peso-ul argentinian

O provincie din nord-vestul Argentinei și-a lansat propria monedă - CHACHO, pentru a ajuta economia locală, într-o încercare de a mai reduce din măsurilor de austeritate promovate de președintele Javier Milei. Noile bancnote ar trebui să circule în paralel cu moneda națională PESO. Inițiativa aparține guvernatorului local și a fost luată după ce provincia a intrat în recesiune în această vară. Autoritățile de la Buenos Aires au condamnat, însă, inițiativa, iar procuratura generală a început o anchetă în acest caz.

În capitala provinciei LA RIOJA, magazinele, benzinăriile, dar și restaurantele sunt împânzite cu mesaje care anunță că primesc noii bani CHACHOS.

Melisa Tapia, 30 de ani, rezident local: „Paritatea este de unu la unu; un peso argentinian valorează un chacho. Cu alte cuvinte, ei (comercianții) nu îl percep cu un procent mai puțin (din valoarea unui peso) și nici nu este exclus din oferte în majoritatea magazinelor în care am făcut cumpărături. Ei îl acceptă ca peso-ul argentinian.” 

Raul Tamper, 33 de ani, rezident local: Chachos ajută familia mea să completeze ce punem pe masă, de exemplu carnea, ne ajută să completăm lipsurile. Este ceea ce căutăm cu toții.” 

Inițiativa de a crea o monedă nouă a apărut după ce reformele președintelui țării au dus la scăderea drastică a finanțării către autoritățile locale. Potrivit guvernatorului provinciei, până în prezent au fost tipărite bancnote CHACHOS în valoare de trei milioane de dolari.

Ricardo Quintela, guvernatorul La Rioja: „Statul datorează mai mult de 250 de milioane de dolari provinciei La Rioja. Noi nu furnizăm acești bani pentru că nu îi avem, dar nu permitem ca puterea de cumpărare a salariului muncitorului să scadă așa cum a scăzut în alte provincii. La noi aceasta este puțin atenuată, deoarece noi le suplimentăm salariul cu încă 50.000 (pesos) în chachos.” 

Până în prezent, inițiativa provinciei de a tipări bani noi a avut un impact redus asupra finanțelor țării. Autoritățile avertizează că acest lucru se poate schimba dacă și alte provincii adoptă măsuri similare. Președintele Argentinei Javier Milei a promis o reorganizare profundă a statului pentru a face față sărăciei și inflației galopante care a ajuns la aproape 140 la sută. După ce a câștigat puterea anul trecut, acesta a anunțat începutul „reconstrucției Argentinei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE