La exact 100 de zile de la momentul în care Javier Milei a devenit președinte al Argentinei, mii de membri ai unor ONG-uri au blocat mai multe străzi din capitala Buenos Aires, dar și mai unele drumuri-cheie care duc spre oraș.
Ei au protestat față de măsurile de austeritate luate recent de Millei, care încearcă să combată o criză economică acută. În principal, ceea ce îi nemulțumește pe protestatari este reducerea serviciilor sociale și subvențiilor și cer să fie reluată aprovizionarea cu alimente a cantinelor sociale.
Proteste în Argentina, la adresa austerității impuse de Javier Milei
Organizațiile care au ajuns la protest spun că înjur de 40.000 de civili defavorizați au rămas fără alimente subvenționate. Protestatarii au aruncat cu pietre în poliție și au rănit cel puțin doi lucrători, dar și un jurnalist, potrivit Deutsche Welle. Astfel, Poliția a trebuit să răspundă și s-a iscat o încăierare generală, în care forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, bastoane și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
"Foametea în cartiere este teribilă. Nu au livrat de patru luni produse pentru alimentație, iar copiii au nevoie", a declarat Maria Medina, de la organizația de stânga Polo Obrero, citată de AFP.
Proteste similare au fost organizate și în alte orașe din țară, pentru a cere guvernului condus de Javier Milei să asigure din nou livrarea de alimente și alte ajutoare către cantinele care sunt gestionate de organizații de stânga.
Cu o inflație de peste 270% și cu aproximativ 50% din populația țării care trăiește sub pragul sărăciei, Milei vrea să reducă la minimum serviciile se stat și să taie subvențiile pentru energie electrică, gaze, apă și transport public.
Milei a promis că va opri "această orgie a cheltuielilor publice"
Excentricul președinte al Argentinei obișnuia să meargă pe străzi cu un fierăstrău în mână, sugerând tăierile pe care le va face, ca măsuri de redresare economică. Când a preluat puterea, el a promis că va opri "această orgie a cheltuielilor publice".
Milei a înjumătățit numărul ministerelor guvernamentale la doar nouă, a redus cu 50.000 locurile de muncă publice, a suspendat toate contractele noi de lucrări publice și a sistat subvențiile pentru combustibil și transport.
Dintr-o perspectivă pur financiară, reducerile au permis Guvernului să înregistreze un prim excedent bugetar în peste un deceniu. Fondul Monetar Internațional (FMI) are un program de creditare de 44 de miliarde de dolari pentru Argentina.
"Această sabilizare funcționează mai bine decât s-a imaginat inițial, dar există întrebări legate de guvernare", a declarat economistul Marina Dal Poggetto, într-un interviu pentru televiziunea argentiniană.
- În februarie, inflația în Argentina a fost de 276%.
Milei spune că este hotărât să-și continue programul dur, dar partidul său minoritar se confruntă în continuare cu rezistența rivalilor din Congres și cu controlul experților juridici care au pus sub semnul întrebării constituționalitatea unora dintre măsuri. Senatul a respins săptămâna trecută un așa-zis "mega-decret" care urmărește să modifice sau să abroge mai mult de 300 de standarde existente, cum ar fi eliminarea plafoanelor de chirie și relaxarea legilor muncii.
"Milei ar dori să-și promoveze proiectul politic și economic la 100 de kilometri pe oră. Dar viteza de croazieră a guvernului este mult mai mică", a declarat Carlos Malamud, cercetător la Institutul Regal Elcano, citat de AFP.
Nu este prima dată când argentinienii protstează de la alegerea lui Javier Milei ca președinte. Ei au ieșit în stradă și în 2023, iar scopul a fost același.