Euro împlinește 25 de ani de când a fost lansată ca monedă oficială a Uniunii Europene. În prezent, euro este moneda unică adoptată de 20 dintre cele 27 de state membre ale UE. România nu se numără printre aceste state, deși oficialii guvernamentali vorbesc cu entuziasm despre introducerea monedei euro de mai bine de zece ani. Comparativ, în Croația, ultima țară care a intrat în UE, moneda euro circulă deja de un an de zile.
Euro a devenit treptat a doua monedă internaţională, ca importanţă, după dolar și datorită adoptării în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.
Alături de alte şase ţări, România se înscrie în rândul statelor care au obligaţia adoptării monedei euro, însă trebuie să îndeplinească o serie de criterii care vizează stabilitatea preţurilor, finanţele publice, stabilitatea cursului de schimb sau ratele dobânzilor pe termen lung.
Când ar putea trece România la euro?
Potrivit celei mai recente evaluări a Comisiei Europene, în acest moment, România nu este pregătită să treacă la moneda euro, iar un termen realist ar fi anul 2030.
Inițial, politicienii vorbeau despre adoptarea euro încă din 2012, apoi 2015, apoi 2019, apoi 2027, 2028 sau 2029, apoi s-au... oprit, iar recent Guvernul a renunțat să mai avanseze o dată pentru aderarea la moneda unică europeană. Termenele anterioare, asumate în mod oficial de Guvern, fuseseră 2019, respectiv 2024.
În acest moment, pentru România, scenariul aderării la moneda euro ar fi unul dureros, în condițiile în care populația s-a luptat cu o inflație galopantă, care doar recent a mai fost temperată la 6,72%, potrivit ultimelor date ale INS. Pentru acest an, estimările BNR indică pentru primul trimestru o creștere a inflației la 7,7%, urmată de o scădere la 6,8% la sfârșitul trimestrului II.
Dan Schwartz, analist economic: Încă nu au fost luate în considerare creșterile de prețuri care vor fi generate de încercările mediului de afaceri de a se proteja împotriva agresivității fiscale care are loc, în condițiile în care, la nivel declarativ, taxele din 2024 nu vor crește.
La nivel declarativ nu cresc, realmente au crescut și vor crește. Ce am avut acum este doar o primă parte a creșterii de prețuri la care vom asista la anul. Și nu s-au luat, deocamdată, în calcul posibilele creșteri de prețuri generate de creșterile naturale generate de starea conflictuală pe care o avem în zonă, pe de altă parte de starea conflictuală la nivel global, între marile puteri economice.
Drumul către moneda euro nu este ușor, cel puțin pentru populație, iar cel mai recent exemplu - al Croației - este edificator. Ultima țară care a aderat la Uniunea Europeană, Croația a adoptat moneda euro anul trecut, iar cetățenii s-au plâns că trebuie să plătească mai mult pentru coșul de cumpărături. Asta și pentru că unii comercianți au profitat din plin de această schimbare și au stimulat creșterea inflației, prin rotunjirea prețurilor.