Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O jumătate de milion de persoane din Gaza riscă să moară de foame, potrivit unui raport susținut de ONU

Aproape o jumătate de milion de persoane din Gaza riscă să moară de foame din cauza lipsei de alimente, a declarat marți un grup de experți mondiali, citați de publicația The New York Times.

Israelul, supus unor presiuni intense din partea guvernelor și a organizațiilor umanitare mondiale, a deschis recent punctele de trecere a frontierei pentru ajutoarele din nord. Analiza grupului, denumit I.P.C., are o greutate considerabilă. Grupul care a realizat această analiză, Integrated Food Security Phase Classification sau I.P.C este un partener al ONU și al principalelor agenții de ajutorare, iar liderii mondiali se bazează pe acesta pentru a evalua gravitatea crizelor cauzate de foamete și pentru a aloca ajutor umanitar.

După ce Hamas a atacat Israelului la 7 octombrie, oficialii israelieni au declarat asediul asupra Fâșiei Gaza și au restricționat drastic intrarea ajutoarelor umanitare, spunând că nu doresc ca acestea să ajute Hamas. Din octombrie până la începutul lunii mai, numărul zilnic de camioane cu ajutoare care au intrat în teritoriu prin cele două puncte principale de trecere din sudul Gaza a scăzut cu aproximativ 75%, potrivit datelor ONU.

Deși recunosc foametea din Gaza, oficialii israelieni au acuzat Hamas de furtul sau deturnarea ajutoarelor.

Raportul I.P.C. a afirmat că aproape întreaga populație din Gaza, de aproximativ 2,2 milioane de persoane, se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută și a plasat Gaza în faza 4, faza "de urgență", pe scara sa de clasificare pe cinci niveluri.

"În această fază, gospodăriile se confruntă cu o lipsă extremă de alimente", se arată în raport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE