Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii de israelieni au cerut demisia premierului. Protestatarii îl acuză pe Netanyahu că a eșuat în eliberarea ostaticilor din Gaza

Zeci de mii de oameni au protestat din nou la Tel Aviv. Manifestanții au ieșit în stradă pentru a cere demisia premierului Benjamin Netanyahu. În continuare, tot mai mulți israelieni sunt nemulțumiți de felul în care guvernul încearcă să obțină eliberarea ostaticilor răpiți de militanții Hamas în octombrie anul trecut.

Forțele de ordine israeliene s-au ciocnit cu protestatarii după ce aceștia din urmă au aprins focuri în plină stradă.  

Tensiunea a crescut în întreaga țară

Oamenii cer alegeri anticipate și îl acuză pe premierul Benjamin Netanyahu că pune mai presus interesele politice decât eliberarea ostaticilor ținuți captivi în Fâșia Gaza. 

”Am venit să protestez, am venit să arăt guvernului nostru că strategia sa nu este ceea ce ne dorim. Vrem o încetare a focului, vrem ca ostaticii să se întoarcă, vrem să trăim în pace și se pare că în acest moment interesele prim-ministrului și ale guvernului nostru nu coincid cu interesele noastre, ale țării”, a spus un protestatar. 

”Sunt îngrijorată de ceea ce se întâmplă între granițele Israelului. Cred că nu am fost niciodată într-o situație atât de gravă ca aceasta”, a mai menționat o participantă la protest. 

Premierul israelian neagă toate acuzațiile și insistă că principalul scop al operațiunii lansate în Fâșia Gaza este eliberarea civililor răpiți de militanții Hamas. Dar odată cu timpul care se scurge, scad și șansele ca ostaticii să rămână în viață. În octombrie 2023, gruparea Hamas a răpit aproximativ 250 de oameni. Potrivit informațiilor de la Tel Aviv, 116 prizonieri sunt încă în enclavă, însă cel puțin 40 dintre ei sunt decedați. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE