Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul guvern de centru-dreapta din Franța a fost prezentat, la două luni după alegeri

Palatul prezidențial francez a prezentat un guvernul mult așteptat, dominat de conservatori și centriști. Acesta a fost anunțat la mai bine de două luni după alegerile care au dus la un parlament suspendat și au adâncit diviziunile politice, în timp ce Franța se confruntă cu provocări financiare și diplomatice tot mai mari.

O coaliție de stânga a obținut cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din iunie-iulie, dar nu a reușit să obțină o majoritate. Grupuri de studenți și activiști ai partidului de extremă-stânga Franța Neclintită au organizat sâmbătă proteste în întreaga țară împotriva unui guvern despre care spun că respinge voința alegătorilor.

Președintele Emmanuel Macron l-a numit pe conservatorul Michel Barnier în funcția de prim-ministru la începutul acestei luni, chiar dacă partidul Republicanii al lui Barnier a avut un scor slab în alegeri, iar Barnier a alcătuit guvernul după negocieri dificile. Macron a aprobat, iar decizia a fost anunțată la palatul prezidențial.

Partidul de extremă dreapta anti-imigrație al Marinei Le Pen, Raliul Național, nu are niciun loc în guvernul lui Barnier, dar are suficiente voturi în parlament pentru a-l face să cadă. Partidul a obținut o victorie indirectă prin numirea conservatorului convins Bruno Retailleau în funcția de ministru de interne, ale cărui atribuții includ chestiuni interne esențiale precum securitatea națională, imigrația și aplicarea legii.

Cine sunt noii miniștri din guvernul francez

Cabinetul de 39 de membri include în primul rând miniștri din alianța de centru a lui Macron și republicanii conservatori.

Jean-Noël Barrot este noul ministru de externe, un politician centrist cunoscut pentru activitatea sa în domeniul transformării digitale și al afacerilor europene. El aduce cu sine o experiență vastă în navigarea pe probleme internaționale complexe, în special în cadrul UE.

Noul ministru de finanțe este Antoine Armand, o figură emergentă a politicii franceze, care are acum sarcina de a conduce politicile fiscale ale Franței și de a gestiona viitorul buget pentru 2025, pe fondul presiunilor exercitate de Bruxelles pentru a aborda problema datoriei tot mai mari a Franței.

Sébastien Lecornu își păstrează postul de ministru al apărării. El a jucat un rol esențial în consolidarea capacităților militare ale Franței, inclusiv în modernizarea sistemelor de apărare și gestionarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Conducerea sa în domeniul apărării va fi crucială pe măsură ce Franța își va gestiona rolul în cadrul NATO și tensiunile geopolitice în creștere legate de războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Primul test politic major al lui Barnier va avea loc la 1 octombrie, când își va prezenta discursul de politică generală în fața Adunării Naționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE